Dzisiaj mamy dla ciebie prawdziwy hit. Uwaga! Istnieje duże prawdopodobieństwo, iż jeżeli raz spróbujesz tego dania, to nie wrócisz już do klasycznej wersji. Zobacz, jak powstają gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami i sam się przekonaj.
Wychodzimy z założenia, iż o gołąbkach można by napisać książkę. To, jak wiele ich rodzajów pojawia się w narodowych kuchniach na całym świecie, naprawdę by na to zasługiwało. Polscy kucharze również powiedzieli w pewnym momencie „stop” tradycyjnym podaniom tej potrawy. I nie ma w tym nic dziwnego: sposób przygotowania gołąbków aż prosi się o to, by każdy, kto ma dobre wyczucie smaku, trochę z nimi pokombinował.
Efektem takiej pomysłowości są na przykład te gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami. Ta wersja na pewno spodoba się wegetarianom, ale nie tylko. Spróbowaliśmy i – choćby jako mięsożercy – stwierdzamy, że, choć zupełnie inne, to gołąbki te są równie dobre, co klasyczne. Teraz czas na ciebie: rzuć okiem na przepis, postępuj zgodnie ze wskazówkami, a później oceń, które podanie lubisz bardziej.
Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami – Pyszności; foto: Canva
Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami
Składniki:
- główka białej kapusty
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 g kaszy gryczanej
- 200 g pieczarek
- garść suszonych grzybów
- masło klarowane
- sól, pieprz
Sos:
- 300 g pieczarek
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki masła klarowanego
- sól i pieprz
- suszony tymianek
- pół szklanki śmietanki 30 proc.
Sposób przygotowania:
Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami – Pyszności; foto: Canva
Najpierw klasyka, czyli namaczanie grzybów. Trzymaj je w wodzie przez całą noc, a następnie ugotuj, odcedź i pokrój na drobniejsze kawałki. Nie wylewaj wody po gotowaniu.
Z kapusty odetnij głąb i wstaw do garnka z wrzątkiem. Gotuj na małym ogniu około 10 minut, do momentu, w którym liście zaczną łatwo odchodzić. Oderwij je wtedy i odłóż na talerz.
Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę posiekaj w kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj do niej pieczarki i dopraw solą i pieprzem. Kiedy grzyby już lekko odparują, dodaj do nich jeszcze odrobinę masła i tymianku oraz namoczone grzyby i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż przez około 3 minuty, a później dorzuć na patelnię kaszę i kilka łyżek wody po gotowaniu grzybów.
Przestygnięty farsz zawiń w liście kapusty. Gołąbki wstaw do garnka wyłożonego kilkoma liśćmi kapusty. Podlej mieszanką wody zwykłej i tej po gotowaniu grzybów i trzymaj na wolnym ogniu przez 60 minut.
Czas na sos. Cebulę podsmaż i dodaj do niej drobno pokrojone pieczarki. Po kilku minutach wlej na patelnię śmietankę i zredukuj na małym ogniu. Tak przygotowanym sosem polej ugotowane gołąbki. Smacznego!
Poniżej znajdziesz też interesujący przepis na chrupiące faworki. Prosto z naszego kanału na YouTube.