jeżeli pieczywo jest przechowywane w nieodpowiednich warunkach, to na jego powierzchni pojawia się pleśń. Czasem zdarza się tak, iż pleśń jest widoczna tylko na wyznaczonym fragmencie, ale nie oznacza to, iż wystarczy go wykroić, a resztę pieczywa zjeść. Spleśniałe pieczywo nie nadaje się do spożycia i należy je wyrzucić, aby nie stwarzać zagrożenia dla swojego zdrowia. Tylko gdzie je wyrzucić? Sprawdźmy.
REKLAMA
Zobacz wideo Co się dzieje z naszymi śmieciami? Gazeta.pl z wizytą w sortowni BYŚ
Gdzie wyrzucić chleb pokryty pleśnią? Wiele osób ma z tym problem
Pleśń na produktach spożywczych jest sygnałem, iż należy je zutylizować. Spożywanie produktów zawierających pleśń jest bardzo niebezpieczne dla zdrowia, bo może grozić m.in. poważnym zatruciem pokarmowym. Czy wiesz, gdzie wyrzucić chleb, który nie nadaje się już do zjedzenia? Jak czytamy na stronie "Segreguj na 5" Urzędy Miasta Stołecznego Warszawy, spleśniały chleb należy wyrzucić do brązowego pojemnika na bioodpady. Nadaje się on do kompostowania, co wspiera cykl obiegu materii.
Chleb - jakie śmieci nie powinny trafiać do pojemnika na bioodpady?
Warto wiedzieć, iż nie zawsze resztki jedzenia powinny być wrzucane do bioodpadów. Ta zasada dotyczy różnego rodzaju odpadów i zalicza się do nich także chleb. Jakie śmieci nie mogą trafiać do brązowego kosza? Bioodpady nie mogą być zanieczyszczone tłuszczami, dlatego nie można do nich wrzucać np. kromki chleba posmarowanej masłem lub oliwą. Do pojemnika BIO nie powinny trafiać produkty pochodzenia zwierzęcego, dlatego np. kanapkę z wędliną lub serem należy wrzucać do czarnego kosza na odpady zmieszane.
Stary chleb - gdzie wyrzucić? Sposoby na zapobieganie marnowaniu żywności
prawdopodobnie każdy chociaż raz w życiu znalazł w swojej kuchni stary chleb. Gdzie wyrzucić ten rodzaj odpadu z gospodarstwa domowego - to już wiemy. Marnowanie żywności to jedna z największych bolączek w dzisiejszych czasach, jednak na szczęście są sposoby na to, aby przeciwdziałać tej praktyce. Jakie?
nie należy kupować pieczywa w nadmiarze
ilość i stan pieczywa, jakie mamy w domu, warto często kontrolować
jeżeli nie jesteśmy w stanie zjeść całych zapasów, można je zamrozić lub oddać do jadłodzielni
pieczywo należy trzymać w drewnianym chlebaki, owinięte folią pleśnieje i nie nadaje się do spożycia
pieczywo będzie dłużej utrzymywało świeżość, jeżeli owiniemy je lnianą ściereczką
Zobacz też: Gdzie wyrzucić ziemię z doniczki? Na pewno nie do bioodpadów. To powszechny błąd