W social mediach, zwłaszcza w okresie świąt Bożego Narodzenia i Wielkiej Nocy, popularne są krótkie filmy, w których objedzony po czubek nosa człowiek cierpi z powodu przejedzenia. Jednak na pytanie, czy zje jeszcze kawałek serniczka, odpowiada, iż na serniczek zawsze ma miejsce. Któż z nas nie miał takiej sytuacji z tym jakże pysznym ciastem?
Skąd pomysł na ranking serników?
Do stworzenia rankingu zainspirowały nas dwa czynniki. Pierwszym z nich jest sukces rankingu na najlepszą jagodziankę, w którym zagłosowało niemal 700 osób. Drugim to Międzynarodowy Dzień Sernika, który wypada w kalendarzu, a o którego istnieniu wiedział jeden z naszych redakcyjnych kolegów. Na stronie kalbi.pl, na której funkcjonuje kalendarz świąt nietypowych, o Międzynarodowym Dniu Sernika możemy przeczytać:
„Sernik podawano już starożytnym olimpijskim atletom. Dziś ten słodki deser cieszy się popularnością pod każdą szerokością geograficzną. Do Polski sernik sprowadził król Jan III Sobieski.”
Jaki sernik bierzemy pod uwagę w naszym rankingu?
Różnorodność w kategorii ciasta o nazwie sernik jest naprawdę ogromna. Wyróżnić możemy serniki:
- nowojorskie
- wiedeńskie
- baskijskie
- japońskie
- królewskie
- na zimno
- skyrniki
- polskie
My chcemy skupić się na tych ostatnich, gdyż zwykle to właśnie tego typu serniki królują na naszych stronach. Będąc w sklepach, staraliśmy się znaleźć jak najbardziej polską wersję ciasta typu sernik i sprzedających pytaliśmy o "sernik klasyczny".
Co taki sernik powinien zawierać? Przepis na idealny znajdziesz na stronie Magazynu Ona w belce poniżej. My podajemy kilka czynników, które wyróżniają polskie serniki. Po pierwsze, jest to twaróg, który powinien być dobrze zmielony. Oprócz tego masa powinna zawierać sporą ilość cukru (najlepiej pudru) oraz jajek. Kolejnym ważnym dodatkiem jest coś, co nieco zagęści masę. Tu, w zależności od domu, jest to skrobia, budyń, a czasem choćby po prostu zwykła mąka pszenna. Ostatnia rzecz związana z masą to różnego rodzaju dodatki zapachowo-smakowe - cukier waniliowy, skórki z cytrusów czy olejki zapachowe. Ponownie tutaj jest wiele różnych sposobów, tak samo jak w przypadku spodu.
https://magazynona.pl/ona-gotuje/pyszny-sernik-ktory-kazdemu-wychodzi-prosty-przepis-od-cioci-krysi/Q9TnPZ9x7I1hHABUlwT7Osobiście mój ulubiony sernik to ten z przepisu mojej babci. Receptury nie mogę oczywiście zdradzić, ale mimo iż lubię generalnie to ciasto, to właśnie wypiek mojej babci jest tym najlepszym.
Jakie piekarnie biorą udział w naszym sernikowym rankingu?
W poszukiwaniach idealnego sernika wypisałem sobie trzynaście różnych cukierni i piekarni. Ostatecznie na ciasto trafiłem w dziewięciu z nich, i to właśnie one od początku biorą udział w naszym rankingu. A są to, w kolejności alfabetycznej:
- Cukiernia Ania
- Piekarnia Czwojda
- Cukiernia Ewa Kasprzak
- Piekarnia GS Samopomoc Chłopska
- Piekarnia Gurzyński
- Piekarnia-Ciastkarnia Książ
- Piekarnia-Cukiernia Maratońska
- Vogt Cukiernia Piekarnia
- Piekarnia Zgoda
Ranking nie jest oczywiście zamknięty. W komentarzach do tego artykułu możecie dopisywać inne miejsca, które Waszym zdaniem mają najlepszy sernik, a my uwzględnimy je w naszym rankingu. Co jednak ważne muszą być to miejsca, które sprzedają serniki także "od ręki", a nie tylko na zamówienie.
Ile należy zapłacić za sernik?
Oprócz tego, iż patrzyliśmy, czy w danym miejscu dostaniemy sernik, to zwracaliśmy uwagę na ceny. W większości miejsc były one za jeden kilogram tego produktu, więc taką też miarę przyjęliśmy dla wszystkich lokalizacji. Ceny zaczynają się od 29,90 zł i rosną do aż 63 złotych za kilogram. Średnio zapłacimy natomiast 46 złotych i 14 groszy.
To już kolejny ranking Gazety Jarocińskiej i portalu jarocinska.pl na najlepszy produkt
Oprócz rankingu na najlepszą jagodziankę w przeszłości prowadziliśmy także plebiscyty na najlepszą pizzę, kebab czy pączka. Wszystkie możecie sprawdzić, klikając w linki.
Teraz ponownie oddajemy głos w Wasze ręce. Zagłosujcie w rankingu na najlepszy sernik!