Gdy sąsiadka robi to danie, na całej klatce pachnie przez wiele godzin. Każdy chciał od niej przepis

g.pl 6 dni temu
Dla wielu osób najsmaczniejsze są dania, które pięknie pachną. Unoszący się w powietrzu aromat pysznego jedzenia tylko zachęca do spróbowania. Co ciekawe, choćby najlepsze przepisy można zawsze zmodyfikować według własnego uznania. A choćby przerobić, jak choćby wciągającą przekąskę na prosty obiad dla całej rodziny. Oto przepis na aromatyczną potrawę od mojej sąsiadki.
Choć idealny sos serowy do makaronu dla wszystkich może oznaczać coś innego, to jednak wszystkie mają wspólny mianownik, a jest nim kremowa, aksamitna, pozbawiona grudek konsystencja. Smak dania możemy wzbogacić różnego rodzaju dodatkami, zarówno mięsnymi, jak i warzywnymi. Najważniejszy jednak jest wybór odpowiedniego gatunku sera, ponieważ nie każdy ma takie same adekwatności i nie każdy będzie się nadawał do przygotowania dania.


REKLAMA


Zobacz wideo Rosół, czyli klasyka polskiej kuchni. Zobacz, jak go przyrządzić, by był przepyszny


Sos serowy do makaronu. Przygotuj potrzebne składniki
To danie sprawdzi się doskonale w sytuacji, gdy nie masz zbyt dużo czasu lub odwiedzają Cię niespodziewani goście. Pyszny, rozpływający się w ustach sos serowy do makaronu przygotujesz z następujących składników:


250 g tartego sera gouda
1 kostka kremowego serka topionego (100 g)
250 ml śmietanki 30% lub 36%
pieprz do smaku
opcjonalnie: sól
oregano, tymianek, cząber, majeranek do smaku


Ponadto:


250 g dowolnego makaronu
1 cebula
2 ząbki czosnku
garść pomidorków koktajlowych
1 pęczek natki pietruszki
2 łyżki masła klarowanego


Jak zrobić sos serowy? Przygotowanie zajmie kwadrans
Poniżej szczegółowy przepis, jak zrobić sos serowy, który zachwyci podniebienia Twoich domowników. Dostałam go od sąsiadki. Postępuj zgodnie z poniższymi wskazówkami:


Cebulę kroimy w drobną kostkę
Na patelni rozgrzewamy masło, a następnie szklimy na nim cebulę
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy razem przez chwilę
W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu
Na patelnię wlewamy śmietanę kremówkę, dodajemy także ser gouda i ser topiony
Mieszamy wszystkie składniki i gotujemy do momentu, aż sery się rozpuszczą (sos powinien być idealnie aksamitny)
Do sosu dodajemy posiekaną drobno natkę pietruszki
Dodajemy oregano, tymianek, cząber i majeranek
Doprawiamy pieprzem (w razie potrzeby dodajemy także sól, ale należy uważać z jej ilością, aby danie nie wyszło zbyt słone)
Na patelnię wrzucamy ugotowany i odcedzony makaron, dokładnie mieszamy
Przekładamy na talerze, dodajemy pomidorki koktajlowe


Makaron z sosem serowym podawaj z ulubionymi dodatkami. Co pasuje?
W powyższym przepisie na makaron z sosem serowym proponujemy wykorzystać pomidorki koktajlowe, ponieważ wzbogacają one nie tylko smak dania, ale także jego aspekt wizualny. Do potrawy świetnie pasują także inne warzywa, np. szpinak i brokuł (zarówno świeży, jak i mrożony). Do makaronu w sosie serowym można dodać także podsmażony filet z kurczaka lub leśne grzyby.


Sos śmietanowo-serowy. Jakie gatunki sera nadają się do przygotowania dania?
Do zrobienia sosu śmietanowo-serowego nadają się takie rodzaje sera, które dobrze się topią i dobrze łączą się ze śmietaną (nie warzą się). Oprócz goudy najczęściej wykorzystywany jest cheddar, który charakteryzuje się bardzo intensywnym smakiem oraz gorgonzola - aromatyczny ser pleśniowy. Można postawić także na mieszankę różnych serów, aby uzyskać jeszcze bardziej wyrazisty smak.
Zobacz też: Pierogi z dudkami podbijały PRL. Teraz mało kto wie, co to za danie
Idź do oryginalnego materiału