Wakacyjne miesiące to nie tylko truskawki, czereśnie i maliny. To także bób, na który trwa właśnie sezon. Ten smaczny składnik warto spożywać nie tylko solo, ale także dodawać go do sałatki. Dzięki temu zyska ona głębię smaku i zachwyci naszych gości. Podpowiadamy, jak ją zrobić.
Co zrobić, zanim zaczniemy przygotowywać sałatkę? To istotny krok
Kluczem do udanej sałatki na grilla z dodatkiem bobu, jest odpowiednie ugotowanie tego bazowego składnika. Potrzebować będziemy 500 g tego produktu. Chcąc, jednak by bób wyszedł smaczny, należy do dużego garnka wlać odpowiednią ilość wody i dodać do tego 2 łyżeczki soli oraz 1 łyżeczkę cukru.
Doprowadzamy wodę do wrzenia i dopiero wtedy wrzucamy bób w skórce i gotujemy go przez około 5-10 minut. Odcedzamy go w momencie, gdy jest już miękki. Po ostygnięciu obieramy bób ze skórki i możemy wykorzystać go do przygotowania naszej sałatki.
Czytaj również: Wszyscy uważają je za zdrowe, a prawda jest zupełnie inna. Lepiej je ograniczyć
Jak zrobić sałatkę z bobem? To prosty i sprawdzony przepis
Po ugotowaniu bobu możemy zabrać się za robienie sałatki na grilla. Do przygotowania jej nie będziemy potrzebowali wielu składników. Oprócz wspomnianych 500 g bobu musimy naszykować:
- 1 zielonego ogórka,
- 750 gramów ziemniaków,
- 1 garść listków mięty,
- masło (ilość potrzebna do pieczenia).
Natomiast do przygotowania sosu, którym polejemy sałatkę, należy wyposażyć się w:
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżkę majonezu,
- garść posiekanego szczypiorku,
- 1 łyżeczkę oliwy,
- sól i pieprz.
Pierwszym krokiem po ugotowaniu bobu, jest obranie i umycie ziemniaków. Kroimy je na mniejsze kawałki i gotujemy, by były al dente. Następnie odcedzamy je i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Układamy na nich małe kawałki masła, przyprawiamy solą i wkładamy do piekarnika. Pieczemy je przez około 15 minut w 200 stopniach Celsjusza, co jakiś czas je mieszając. Kiedy będą już zarumienione, wyciągamy je i studzimy.
Kolejnym krokiem jest obranie ogórka i pokrojenie go w półksiężyce. Siekamy także miętę oraz szczypiorek. Następnie przygotowujemy sos do sałatki. W tym celu do małej miski przekładamy majonez, szczypiorek, dodajemy oliwę, sól, pieprz i sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy.
Do dużej miski wkładamy upieczone ziemniaki, bób, ogórka oraz miętę. Wszystko zalewamy sosem i mieszamy. Pyszna sałatka na grilla gotowa!
Zobacz też:
Takie ciasto z malinami robi siostra Anastazja. Wszystkie koleżanki poproszą o przepis
Już nie ogórki, a marchewki małosolne. Robię je bez użycia słoików
Przepis na domowe ptasie mleczko. Jest zdrowsze i smakuje o niebo lepiej niż to ze sklepu