Funkcja grill w piekarniku usprawnia gotowanie i dzięki niej przygotowywanie dań staje się dużo bardziej przyjemne. Jak korzystać z funkcji grill w piekarniku i kiedy należy to robić?
REKLAMA
Zobacz wideo Jak zaoszczędzić prąd, piekąc w piekarniku i zmywając w zmywarce?
Funkcja grill w piekarniku — jak wygląda praca piekarnika w funkcji grill?
Czemu służy funkcja grill w piekarniku? Jak wygląda praca piekarnika w funkcji grill? Włączenie funkcji grill w piekarniku jest równoznaczne z uzyskaniem bardzo intensywnego źródła ciepła, które jest umieszczone w górnej części piekarnika. Mowa tutaj o grzałce, która zaczyna emitować bardzo duże ilości promieniowania cieplnego, oddziałującego bezpośrednio na umieszczone w środku piekarnika potrawy. Umiejscowienie źródła ciepła to cecha, którą różni się funkcja grill w piekarniku od tradycyjnego grilla, gdzie ciepło jest emitowane od dołu. Jak włączyć funkcję grill w piekarniku?
Grill w piekarniku — symbol na panelu urządzenia.
W jaki sposób aktywować funkcję grill w piekarniku? Symbol funkcji grill w piekarniku jest bardzo charakterystyczny. Choć symbole funkcji grill w piekarniku mogą się nieco różnić od siebie w zależności od konkretnego modelu, to zwykle jest to coś na kształt "fali" z ostro zakończonymi krawędziami lub seria trójkątów obok siebie. Piekarniki zwykle są wyposażone w dwa rodzaje funkcji grill — o małej i dużej powierzchni. Ta pierwsza jest wykorzystywana w przypadku dań, które wymagają jedynie lekkiego przypieczenia, ta druga z kolei sprawdza się w odniesieniu do dużych kawałków mięsa. Niekiedy przy symbolu funkcji grill w piekarniku znajduje się także symbol termoobiegu, co oznacza, iż nagrzane powietrze jest równomiernie rozprowadzane po całym wnętrzu komory.
Opcja grillowania w piekarniku — czemu służy?
Po co nam opcja grillowania w piekarniku? Piekarnik to urządzenie o szerokim spektrum zastosowania. Służy głównie do wypieku domowych ciast i przygotowywania soczystych dań mięsnych, ale z wykorzystaniem piekarnika można także wekować słoiki z przetworami. Dzisiejsze piekarniki mają wiele udogodnień i opcji pieczenia, wśród których bardzo szerokie zastosowanie ma właśnie opcja grill w piekarniku. Czemu ona służy? dzięki funkcji grill w piekarniku możemy w bardzo szybki sposób podgrzać gotowe potrawy (np. pizza), dzięki czemu zaoszczędzimy czas. Opcja grillowania w piekarniku może także skutecznie zastąpić toster, ponieważ dzięki niej w prosty sposób możemy uzyskać idealnie chrupiące tosty na śniadanie lub jako dodatek do zupy krem.
Opcja grill — piekarnik jako wszechstronne urządzenie
Do czego jeszcze może służyć opcja grill? Piekarnik to urządzenie, za pomocą którego przygotujemy bardzo wiele różnych potraw. Funkcja grill w piekarniku świetnie nadaje się do tego, aby przygotować pyszne zapiekanki z chrupiącą skórką. Dzięki opcji grill możemy zrobić także grillowane warzywa, które nie tylko dobrze smakują, ale także dostarczają organizmowi niezbędnych witamin i minerałów. Dzięki funkcji grill w piekarniku jesteśmy w stanie przygotować idealne danie mięsne. Idealne, to znaczy soczyste w środku i przyjemnie chrupiące na zewnątrz. Funkcję grill w piekarniku można z powodzeniem wykorzystać do przygotowania pysznych pałek z kurczaka, a także pieczonych kotletów. Przyda się ona także w sytuacji, kiedy przygotować idealnie chrupiące frytki z batatów. Funkcję grill w piekarniku wystarczy włączyć wówczas na ok. 10 minut przed końcem pieczenia.
Grill piekarnik — jak prawidłowo korzystać z tej funkcji?
Jak prawidłowo korzystać z funkcji grill? Piekarnik znacznie ułatwia przygotowywanie dań obiadowych i przekąsek, jednak trzeba korzystać z jego funkcji umiejętnie. Warto pamiętać, iż funkcja grill w piekarniku działa skutecznie wówczas, gdy piekarnik jest nagrzany do bardzo wysokiej temperatury (ponad 200 stopni). Potrawę, którą chcemy grillować, należy umieścić na odpowiedniej wysokości. o ile będzie zbyt blisko gałki nagrzewającej, wówczas istnieje ryzyko, iż nasza potrawa ulegnie przypaleniu i straci swoje walory smakowe. Aby danie opiekało się równomiernie, warto co jakiś czas ostrożnie obracać je na różne strony. Ważne, aby nie robić tego widelcem, ponieważ możemy nakłuć mięso i sprawić, iż będą się z niego uwalniały soki, a danie stanie się zbyt wysuszone.
Zobacz też: Żaden ocet. Biorę z kuchni 4 produkty i dodaję kilka kropli. To mleczko rozprawi się z każdym brudem