Czosnek to jedna z najbardziej aromatycznych przypraw. Niekiedy wystarczy choćby odrobina tego składnika, aby potrawa całkowicie zmieniła smak. Wciąż kilka osób wie, iż w lesie można znaleźć grzyba, który nie tylko zapachem, ale także smakiem do złudzenia przypomina to wyjątkowe warzywo. Warto zapoznać się z jego specyfiką i rozglądnąć się za nim w lesie. Bliscy będą w szoku, gdy podasz im danie urozmaicone tym produktem.
REKLAMA
Zobacz wideo Mądra Babcia pokazała, jak zrobić obłędny gulasz z grzybami. Zaniemówisz z zachwytu
Twardzioszek czosnaczek. Grzyb, na którego warto zwrócić uwagę
Sezon na grzybobranie trwa w najlepsze. Pasjonaci tego sportu narodowego wiernie przeczesują leśne runo w poszukiwaniu borowików, kurek, maślaków i innych wyśmienitych kąsków. Spacerując ścieżkami, wśród drzew iglastych niestety bardzo często mijają okaz, który również zasługuje na uwagę.
Zobacz też: Nie zapomnij stuknąć w kapelusik. Ten trik zna każdy wprawiony grzybiarz
Twardzioszek czosnaczek to grzyb należący do rodziny Omphalotacea. W lesie można go spotkać od czerwca do późnej jesieni (października/listopada). Najwięcej okazów rośnie oczywiście kilka dni po deszczu. zwykle występują w większych grupach (tzw. czarcich kręgach), więc trudno ich nie zauważyć. Niestety, ich dość nieoczywisty wygląd sprawia, iż bardzo często są pomijane przez poszukiwaczy grzybów, ponieważ uznaje się je za trujący gatunek. W tej kwestii nie można się bardziej mylić. Twarczioszek czosnaczek to bardzo aromatyczny i smaczny grzyb, który jako jeden z niewielu przedstawicieli swojego gatunku charakteryzuje się tak wyjątkowymi adekwatnościami. Z powodzeniem można nim zastąpić czosnek w kuchni. Zaintrygowani? Zatem rozglądajcie się w lasach iglastych i mieszanych za tymi kapelusikami.
Jak wygląda twardzioszek czosnkowy? Nie daj się zwieźć podejrzanej powłoce
Spacerując po lesie w poszukiwaniu grzybów, wśród igiełek wypatruj jasnoochrowych lub lekko brązowawych kapelusików. Młode osobniki prezentują równe, półkuliste czapeczki, natomiast wraz z rozwojem ich owocniki zaczynają być bardziej rozłożyste i przyjmują nieregularny kształt. Na ogół są one matowe i suche. Wzbijają się na cieniutkim, nitkowanym trzonie, który w odróżnieniu od kapelusika lubi się połyskiwać. Blaszki są jasne i rzadko ułożone. Chcąc upewnić się, iż twoją uwagę przykuła grzybowa odsłona czosnku, przełam jeden z okazów i powąchaj go. Zapach nie pozostawi choćby cienia wątpliwości. Twardzioszek w kuchni może być wykorzystywany na świeżo, ale także w formie suszonej (która jest dużo bardziej aromatyczna i wyróżnia się intensywniejszym smakiem).
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.