FIT gofry owsiane to doskonała alternatywa dla tradycyjnych gofrów z mąki pszennej. Są chrupiące i bardzo smaczne, a z owocowymi dodatkami lub miodem wręcz przepyszne.
W swojej kuchni staram się tam gdzie mogę eliminować pszenicę. Gofry owsiane przygotujesz z mąki owsianej lub po zblenderowaniu płatków owsianych. Chrupiące gofry uzyskasz tylko i wyłącznie w gofrownicy o minimalnej mocy 1000 W.
Kaloryczność: 165 kcal w 100g gofrów bez uwzględnienia dodatków.
Indeks glikemiczny maki owsianej: IG = 40.
Składniki na FIT gofry owsiane.
Szklanka to pojemność 250ml.
- 125g mąki owsianej
- 250 ml mleka
- 2 średnie jajka
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
- tłuszcz do smarowania gofrownicy
- szczypta soli
W przepisie nie dodaję substancji słodzącej, ponieważ gofry podaję z czymś słodkim. Każdy z domowników dodaje to co lubi: cukier puder, bita śmietana lub jogurt naturalny, owoce, miód, powidła np czekodżem… jeżeli chcesz możesz oczywiści dodać do ciasta 1 łyżką lub łyżeczkę:
- miodu
- cukru
- ksylitolu
Dla osób będących na diecie polecam jogurt naturalny z owocami, a dla dzieci bitą śmietanę, cukier puder lub powidła.
Do osłodzenia miodu dla dzieci użyłam miodu oraz czekodżemu śliwkowego.
Sposób wykonania owsianych gofrów.
Do przygotowania gofrów potrzebować będziemy 2 misek, miksera oraz gofrownicy. Do wykonania gofrów potrzebna będzie mąką owsiana. jeżeli jej nie mam, to mielę płatki owsiane dzięki blendera bądź młynka do kawy.
Oddzielam białka od żółtek. Białka wlewam do jednej miski, a żółtka do drugiej.
Białka oprószam szczyptą soli i ubijam na sztywną pianę dzięki miksera oczywiście na najwyższych obrotach.
Mąkę owsianą wsypuję do miski z żółtkami. Dodaję proszek do pieczenia, mleko i olej. Możesz także dodać tu substancję słodzącą podaną w składnikach. Całość mieszam ze sobą do powstania jednolitej masy. Możesz mieszać mikserem na średnich obrotach lub dzięki ubijaczki.
Następnie do masy mącznej dodaję ubite białka i łączę delikatnie dzięki szpatułki. Dzięki takiemu zabiegowi gofry będą puszyste.
Rozgrzewam gofrownicę. Gdy dioda zasygnalizuje stan gotowości, natłuszczam ją. Możesz użyć oleju lub smalcu. Ja w swojej kuchni używam smalcu gęsiego. Na rozgrzaną i natłuszczoną gofrownicę wylewam dzięki chochelki porcję ciasta.
Piekę przez około 3 – 5 minuty, aż gofrownica zasygnalizuje diodą. Wyjmuje chrupiące gofry i oczywiście odstawiam na kratownicę w celu odparowania. Gofrów nie można kłaść na talerz zaraz po upieczeniu, gdyż zrobiłyby się gumiaste.
Chrupiące gofry
Powtarzam czynność pieczenie gofrów do wykorzystania całego ciasta. Z podanych proporcji otrzymasz około 6 gofrów. Chrupiący deser podaję z ulubionymi dodatkami wymienionymi w składnikach. Dla osób ceniących FIT polecam oczywiście jogurt naturalny z owocami, a dla dzieci całą gamę słodkich dodatków :-). Zobacz także keto gofry. Życzę smacznego!