Ewa Wachowicz: Strogonow z paluchami drożdżowymi

angora24.pl 2 miesięcy temu

Ciekawostką jest, iż strogonow, znany na całym świecie, wywodzi się z Rosji i powstał w połowie XIX wieku z inicjatywy hrabiego Grigorija Strogonowa. Podobno jego kucharze stworzyli to danie, aby zaskoczyć gości czymś eleganckim i jednocześnie łatwym do podania. Od tego czasu strogonow zdobył serca (i żołądki) ludzi na całym świecie. Nic dziwnego!

Strogonow z paluchami drożdżowymi to prawdziwa uczta dla zmysłów – soczyste mięso w kremowym sosie, w towarzystwie cebuli i grzybów (pieczarek, ale śmiało możecie wykorzystać też te leśne), a do tego chrupiące paluchy drożdżowe. To danie nie tylko zaspokoi głód, ale również umili wspólne chwile przy stole, tworząc atmosferę ciepła i domowego ogniska. Zapewniam Was, iż to idealne połączenie, które rozgrzeje nie tylko ciało, ale i duszę. Poniżej znajdziecie sprawdzone przepisy: zarówno na strogonowa, jak i paluchy drożdżowe. Smacznego!

Składniki:

• 1 kg rostbefu

• 3 łyżki masła klarowanego

• 2 cebule

• 300 g pieczarek

• 1 l wywaru wołowego

• 1 szklanki przecieru pomidorowego

• 2 łyżeczki papryki słodkiej

• 1 łyżeczki papryki ostrej

• sól

Do podania:

• gęsta śmietana

• słodka papryka mielona

• paluchy drożdżowe

Przygotowanie:

1. Mięso pokroić w paski. W garnku rozgrzać 2 łyżki masła klarowanego. Wrzucić pokrojone w piórka cebule. Gdy się zeszklą, dodać obrane i pokrojone w plastry pieczarki.

2. Na drugiej patelni roztopić łyżkę masła i usmażyć wołowinę. Połączyć z cebulą i pieczarkami. Zalać wywarem (można tak „wymyć smak” z patelni). Przyprawić solą i papryką. Dodać przecier pomidorowy. Przykryć i dusić do miękkości.

3. Na talerzu udekorować kleksem gęstej śmietany. Posypać słodką papryką. Podawać z paluchami drożdżowymi.

Paluchy drożdżowe

Składniki:

• 350 g mąki

• 15 g świeżych drożdży

• 200 ml ciepłej wody

• 1 łyżeczka cukru

• 1 łyżeczka soli

• 1 łyżka oleju rzepakowego

Do posypania:

• czarnuszka

• sezam

Przygotowanie:

1. Mąkę wsypać do miski, zrobić dołeczek, wkruszyć drożdże. Posłodzić i wlać odrobinę ciepłej wody. Przykryć i odstawić na 10 – 15 minut.

2. Posolić i wlać olej. Dolać resztę wody i wyrobić ciasto. Ponownie przykryć i zostawić do wyrośnięcia na godzinę.

3. Ciasto przełożyć na stolnicę obficie posypaną mąką. Zagnieść. Podzielić na 10 mniej więcej równych części. Zrobić wałeczki, skręcić i zaparzyć (we wrzątku wystarczy 15 sekund). Wyłowić i ułożyć na blasze piekarnikowej wyścielonej papierem do pieczenia. Posypać czarnuszką oraz sezamem.

4. Piec przez 12 – 15 minut w temperaturze 200 st. C.

Idź do oryginalnego materiału