Czosnek niedźwiedzi, znany również jako dziki czosnek, to roślina o długiej historii. Była wykorzystywana zarówno w kuchni, jak i w medycynie ludowej. Jej nazwa pochodzi od niedźwiedzi, ponieważ według legendy niedźwiedzie po przebudzeniu ze snu zimowego szukają jej i jedzą, aby oczyścić organizm z toksyn. Czosnek niedźwiedzi jest także uważany za jeden z pierwszych zwiastunów wiosny – jego intensywny czosnkowy zapach jest wyczuwalny w lasach już wczesną wiosną, kiedy inne rośliny dopiero zaczynają rosnąć.
Ewa Wachowicz: Pasta i koktajl z czosnkiem niedźwiedzim
angora24.pl 3 miesięcy temu
- Strona główna
- Kuchnia
- Ewa Wachowicz: Pasta i koktajl z czosnkiem niedźwiedzim
Powiązane
Polecane
Rośliny mogą pomóc tam, gdzie zawodzą antybiotyki
2 godzin temu
Omega-3,6,9 – stosowanie, adekwatności i różnice
9 godzin temu
Małopolskie Cyfrowe Kino dla Seniora z Głosem Seniora
23 godzin temu