Czosnek niedźwiedzi, znany również jako dziki czosnek, to roślina o długiej historii. Była wykorzystywana zarówno w kuchni, jak i w medycynie ludowej. Jej nazwa pochodzi od niedźwiedzi, ponieważ według legendy niedźwiedzie po przebudzeniu ze snu zimowego szukają jej i jedzą, aby oczyścić organizm z toksyn. Czosnek niedźwiedzi jest także uważany za jeden z pierwszych zwiastunów wiosny – jego intensywny czosnkowy zapach jest wyczuwalny w lasach już wczesną wiosną, kiedy inne rośliny dopiero zaczynają rosnąć.
Ewa Wachowicz: Pasta i koktajl z czosnkiem niedźwiedzim
angora24.pl 2 miesięcy temu
- Strona główna
- Kuchnia
- Ewa Wachowicz: Pasta i koktajl z czosnkiem niedźwiedzim
Powiązane
Unijna rewolucja w stołówkach. Dotknie też polskie szkoły
1 godzina temu
Smażenie sfermentowanego rekina to nie jest dobry pomysł
6 godzin temu
Polecane
Czarny bez – czy aby zawsze taki zdrowy?
7 godzin temu
MRNA uczy jelita samoobrony
10 godzin temu
Jedz zdrowo, kontroluj cukier, żyj pełnią życia…
15 godzin temu
Tusk ostro o PiS. "Zawsze gotowi zatruć radość"
16 godzin temu