Czosnek niedźwiedzi, znany również jako dziki czosnek, to roślina o długiej historii. Była wykorzystywana zarówno w kuchni, jak i w medycynie ludowej. Jej nazwa pochodzi od niedźwiedzi, ponieważ według legendy niedźwiedzie po przebudzeniu ze snu zimowego szukają jej i jedzą, aby oczyścić organizm z toksyn. Czosnek niedźwiedzi jest także uważany za jeden z pierwszych zwiastunów wiosny – jego intensywny czosnkowy zapach jest wyczuwalny w lasach już wczesną wiosną, kiedy inne rośliny dopiero zaczynają rosnąć.
Ewa Wachowicz: Pasta i koktajl z czosnkiem niedźwiedzim
angora24.pl 5 godzin temu
- Strona główna
- Kuchnia
- Ewa Wachowicz: Pasta i koktajl z czosnkiem niedźwiedzim
Powiązane
Warzywna niespodzianka na drodze! Ziemniaki dały dyla
1 godzina temu
Jak schudnąć po 50?
1 godzina temu
Polecane
Probiotyki o udowodnionej skuteczności
2 godzin temu
Memorandum o Współpracy
5 godzin temu
Leki i suplementy wspomagające wątrobę
8 godzin temu
Rower to nie tylko środek transportu.
1 dzień temu