Kto jak kto, ale Włosi doskonale znają się na makaronach – warto więc brać z nich przykład w tej kwestii. Wybór pasty może wydawać się mało istotny, jednak ma on ogromne znaczenie. Do sosów serowych najlepiej pasują makarony takie jak pappardelle, tagliatelle czy fusilli. Szersze kształty makaronu lepiej wchłaniają sos, dzięki czemu każdy kęs jest pełen smaku! A co z serem? Włoska kuchnia to królestwo serów, a każdy makaron z sosem serowym powinien być przygotowany z odpowiednim jego rodzajem. jeżeli macie w lodówce kawałek parmezanu, pecorino czy gorgonzoli, to świetnie się sprawdzą w tym przepisie. Można je łatwo zetrzeć na drobno i dodać do sosu. Tak naprawdę możecie jednak użyć tych, które akurat macie w lodówce.
- Strona główna
- Kuchnia
- Ewa Wachowicz: Makaron z sosem serowym
Powiązane
Od cukrzycy do franczyzy
2 godzin temu
W sobotę wodne szaleństwo na Sole w Oświęcimiu
5 godzin temu
Soki, musy, a może owoce w całości – co jest najlepsze?
6 godzin temu
Polecane
Rytm mikrobiomu i zdrowie metaboliczne
13 godzin temu
Cała prawda o jajkach i "złym" cholesterolu
16 godzin temu
Wiele kąpielisk nad Bałtykiem trzeba było zamknąć
1 dzień temu
Kto pyta, nie błądzi
1 dzień temu