Jasionka. Podczas drugiego dnia Europejskiego Forum Rolniczego eksperci dyskutowali o konkurencyjności polskiej gospodarki żywnościowej wobec wyzwań środowiskowych.
Wiceminister klimatu Miłosz Motyka podkreślił elastyczność polskich gospodarstw rolnych, które dostosowały się do rynku europejskiego.
Z kolei Przemysław Rzodkiewicz, Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, wskazał na wysoką jakość polskiej żywności, jednak podkreślił potrzebę budowy marki, aby produkty te były bardziej rozpoznawalne na świecie.
Andrzej Gantner z Polskiej Federacji Producentów Żywności zwrócił uwagę na konieczność obniżenia kosztów produkcji i wprowadzenia konkurencyjności cenowej.
Dyskusję uzupełniły tematy deregulacji rynku i cen energii, które mają wpływ na konkurencyjność polskich producentów. Wiceminister Motyka zauważył, iż wysokie ceny energii, związane z węglowym źródłem energii w Polsce, stanowią przeszkodę w dalszym rozwoju.
Forum, w którym uczestniczyło ponad 2 tys. osób, zakończyło się w czwartek.