Ekspresowy budyniowiec dla niespodziewanych gości. Uda się każdemu

g.pl 3 dni temu
Budyniowiec to pyszny deser, którego przygotowanie zajmuje naprawdę kilka czasu. Są różne warianty ciasta. w okresie letnim koniecznie wypróbuj wersję z dodatkiem świeżych owoców, które przyjemnie wzbogacają smak ciasta.
Jak sama nazwa wskazuje, budyniowiec to deser, w którym dominuje budyń. W poniższym przepisie proponujemy użycie standardowych smaków - waniliowego lub śmietankowego, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby sięgnąć po bardziej wyszukane wersje, jak np. budyń karmelowy, orzechowy lub kokosowy.


REKLAMA


Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze


Budyniowiec - przepis. Do przygotowania deseru potrzeba tylko kilku podstawowych składników
jeżeli naszła Cię ochota na pyszny słodki deser, to proponujemy budyniowiec. Przepis jest bardzo prosty, a z jego wykonaniem bez problemu poradzą sobie choćby początkujący domowi cukiernicy. Ciasto przygotowujemy z kilku łatwo dostępnych składników. Poniżej szczegółowa lista składników:


300 g mąki pszennej
100 g masła
100 g cukru białego (plus 2 czubate łyżki do budyniu)
1 jajko
szczypta soli
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
500 ml mleka
1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
150 g świeżych owoców (np. maliny, truskawki, borówki)


Przepis na budyniowiec. Wykonanie ciasta jest ekspresowe. Zacznij od masy budyniowej
Poniższy przepis na budyniowiec na kruchym cieście na pewno uda się każdemu. Trzymaj się przepisu, instrukcja poniżej:


Do rondelka wlewamy 400 ml mleka i zagotowujemy
Do pozostałych 100 ml mleka dodajemy budyń, mąkę ziemniaczaną i 2 łyżki cukru. Całość bardzo dokładnie mieszamy
Budyń dodajemy do gotującego się mleka. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Mieszamy cały czas, aby zawartość rondelka nie przywarła do dna
Garnek z budyniem zdejmujemy z ognia i studzimy
Rada: aby uniknąć "kożucha", bezpośrednio na powierzchni budyniu możemy rozłożyć folię spożywczą
Przygotowujemy ciasto: do dużej miski przesiewamy mąkę, a następnie dodajemy cukier, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Składniki dokładnie mieszamy rózgą kuchenną
Dodajemy zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki
Dokładnie mieszamy wszystkie składniki, a następnie dodajemy roztrzepane jajko
Ponownie mieszamy do momentu, aż powstanie kruszonka


Ciasto z budyniem - pieczenie to pestka. Postępuj zgodnie ze wskazówkami
Gdy kruszonka jest gotowa, pozostaje tylko upiec nasze ciasto z budyniem. Poniżej szczegółowy opis:


Tortownicę o średnicy ok. 18-20 cm wykładamy papierem do pieczenia
Na dno wsypujemy połowę kruszonki i ugniatamy
Na środek wykładamy budyń i owoce
Boki i wierzch ciasta posypujemy pozostałą częścią kruszonki
Blachę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół)
Pieczemy przez 40-45 minut do momentu, aż wierzch będzie rumiany
Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy


Zobacz też: Gdzie wyrzucić puszkę po konserwie? Polacy zajadają się zawartością, a potem popełniają błąd
Idź do oryginalnego materiału