Ekspresowe desery na walentynki, które udadzą się każdemu. Tanie, od serca i bez chemii

kobieta.gazeta.pl 20 godzin temu
Zdjęcie: iStock


Deser na walentynki to doskonałe uzupełnienie romantycznej kolacji we dwoje. Słodkości walentynkowe nie tylko wybornie smakują, ale także prezentują się niezwykle efektownie. Oczywiście rządzi w nich kolor czerwony i motyw serca. Wypróbuj nasze propozycje.
Deser na walentynki musi smakować obłędnie i pięknie wyglądać. Co zaserwować swojej drugiej połówce? Wypróbuj nasze sprawdzone i proste przepisy na słodkości dla zakochanych.


REKLAMA


Zobacz wideo Suflet czekoladowy według Davida Gaboriaud


Deser na walentynki w kształcie serca - kruche ciasteczka z dżemem
Kruche ciasteczka z dżemem malinowym lub truskawkowym to klasyczny deser na walentynki. W kształcie serca - rzecz jasna, dlatego, aby je zrobić, należy zaopatrzyć się w odpowiednie foremki (przyda się większe i mniejsze serce). Do przygotowania ciasteczek będą Ci potrzebne następujące składniki:


250 g mąki pszennej
150 g zimnego masła
1 jajko
80 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 słoiczek dżemu malinowego lub truskawkowego
cukier puder do posypania gotowych ciasteczek


Sposób przygotowania:


Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder i szczyptę soli
Dodajemy pokrojone w kostkę masło i rozcieramy z mąką
Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto
Gdy ciasto będzie już miało jednolitą konsystencję, zawijamy je w folię i wstawiamy na godzinę do lodówki
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm, a następnie wycinamy ciasteczka w kształcie serc
Na połowie ciasteczek wycinamy także małe serduszka w środku
Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 8-10 minut do zarumienienia
Ciasteczka wyciągamy z piekarnika i studzimy
Środek ciasteczek bez dziurki smarujemy dżemem, a na wierzch przykładamy ciasteczka z serduszkiem w środku
Ciasteczka posypujemy cukrem pudrem


Łatwe desery walentynkowe z dużą ilością czekolady
Nasza kolejna propozycja na łatwe desery walentynkowe, to czekoladowe brownie z malinami. Do jego przygotowania będziesz potrzebować następujących składników:


200 g gorzkiej czekolady
180 g cukru
3 jajka
150 g masła
80 g mąki pszennej
20 g kakao
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g malin (świeże lub mrożone)
cukier puder do dekoracji (opcjonalnie)


Sposób przygotowania:


W rondelku umieszczamy podzieloną na kostki czekoladę i masło. Podgrzewamy do czasu, aż składniki się rozpuszczą i stworzą jednolitą masę. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia
W misce mieszamy ze sobą mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól
Jajka ubijamy z cukrem na puszysto
Do przestudzonej czekolady dodajemy ubite jajka, a następnie delikatnie mieszamy z mąką (mieszamy tylko do czasu połączenia się składników - nie dłużej, aby ciasto się nadmiernie nie napowietrzyło)
Dodajemy maliny i ponownie mieszamy (jeżeli korzystamy z malin mrożonych, to warto je wcześniej rozmrozić i odcisnąć nadmiar soku)
Masę przelewamy do formy o wymiarach 20 × 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut
Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy
Przed podaniem ciasto możemy udekorować cukrem pudrem


Pomysły na walentynkowe desery dla dwojga
Na koniec pomysły na walentynkowe desery dla dwojga, które przygotujesz w zaledwie chwilę. Nasza propozycja to efektowny deser z galaretką i bitą śmietaną, zaserwowany w kieliszku. Będą Ci potrzebne następujące składniki:


2 czerwone galaretki (smak truskawkowy lub malinowy)
350 ml śmietanki kremówki 36% (dobrze schłodzonej)
3 łyżki cukru pudru
cukrowe serduszka do dekoracji


Sposób przygotowania:


Galaretki przygotuj zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu i odstaw do przestudzenia
W garnku lub misce umieszczamy kieliszki w ten sposób, aby były ułożone po skosie, a następnie do połowy napełniamy galaretką
Pucharki umieszczamy w lodówce, aby galaretka stężała
Do miski przelewamy śmietankę i dodajemy cukier puder, ubijamy na sztywno
Gdy galaretka stężeje, przekładamy ubitą śmietanę do kieliszków
Dekorujemy posypką cukrową w kształcie serduszek
Do czasu podania deser przechowujemy w lodówce


Zobacz też: Przepis na pączki, które są świeże i mięciutkie na drugi dzień. Sekret idealnych pączków gratis!
Idź do oryginalnego materiału