Babka jogurtowa powstaje z kilku bazowych składników, a samo jej wykonanie jest dziecinnie łatwe i szybkie. To tak naprawdę ciasto ekspresowe – wykonasz je w 10 minut, przez co dla niektórych zbędne okazać się może zakładanie fartuszka. Przepis na wielkanocną babkę jogurtową doskonale sprawdzi się w domach gospodyń i gospodarzy zabieganych. Nikt nie zorientuje się, iż zrobiliście to przepyszne ciasto „w międzyczasie”.
Babka wielkanocna dla zabieganych. Szybka i wilgotna
Ta babka pozwoli ci zabłysnąć. jeżeli nie masz czasu w pieczenie wymyślnych ciast, zapamiętaj wielkanocny przepis na babkę jogurtową. Wystarczy, iż wymieszasz ze sobą kilka składników, rozgrzejesz piekarnik i przypilnujesz, by we właściwym momencie wyciągnąć ciasto. Pamiętaj jednak, iż pośpiech i niedokładność jest wrogiem wszelkiego rodzaju wypieków. Jeśli nie chcesz, by owocem twojej pracy był zakalec, skup się na tym, by wszystkie składniki były dobrze odmierzone i dokładnie ze sobą połączone, bez grudek.
Mimo iż babka jogurtowa to ciasto ekspresowe, jej smak i struktura są bardzo zadowalające. Babka jest zbita i wilgotna, a dzięki dodatkowi jogurtu dłużej utrzymuje świeżość. Smak babki jogurtowej jest delikatny, typowy dla takiego rodzaju ciast. Możesz wzbogacić go o np. skórkę z otartej cytryny lub pomarańczy, a kandyzowane owoce sprawdzą się świetnie jako dekoracja.
Za tę może posłużyć może również lukier, polewa czekoladowa z dodatkiem orzechów bądź bakalii. jeżeli lubisz proste rozwiązania, pozostaw babkę lekko muśniętą cukrem pudrem. Idąc z duchem czasu, można pokusić się o udekorowanie jej kolorowymi cukierkami M&M’s lub jadalnymi kwiatami.
Babkę jogurtową udekoruj wedle uznania. Jej uniwersalny smak pozwala na wszelkie improwizacje – Pyszności;
Ekspresowa babka jogurtowa. Szybki przepis na wielkanocne ciasto
Składniki:
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 100 ml oleju
- 3 jajka
- 200 g mąki pszennej
- 120 g cukru białego
- 1 budyniu waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Jajka i cukier ubij na puszystą pianę. jeżeli korzystasz z miksera, po ubiciu piany zmniejsz obroty i cienkim strumieniem dolewaj olej.
- Dorzuć jogurt naturalny i cukier waniliowy. Wymieszaj całość dokładnie drewnianą szpatułką/łyżką.
- Mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli przesiej do gotowej masy jogurtowej. Również dokładnie wszystko wymieszaj, dopilnuj, by nie było grudek.
- Przygotuj foremkę: wysmaruj ją masłem i podsyp bułką tartą. Masę wylej do foremki i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C. Piecz 45 minut (lub do tzw. suchego patyczka).
Wypróbuj także przepis na muślinową babę wielkanocną z 96 żółtek. Więcej znajdziesz na naszym kanale na YouTube: