Dzika kuchnia, apteczka i ziołowa kosmetyka

radiokielce.pl 1 tydzień temu
Zdjęcie: Karina Rudzka z Kącika Kari. / Fot. Marzena Smoręda - Radio Kielce


Ziołową kosmetykę, dziką kuchnię czy leśną apteczkę zaprezentowała w niedzielę, 8 września, podczas pikniku Dary Świętokrzyskich Lasów pasjonatka natury i stała uczestniczka kieleckich wydarzeń Karina Rudzka z Kącika Kari z Uzdrowiska w Konstancinie Jeziornej. Polecała jesienne spacery, zbieranie darów lasu i robienie zapasów na zimę.

– Sama zbieram zioła, przetwarzam, dlatego zachęcam wszystkich szczególnie do jesiennych spacerów po lesie. Powadzę spacery ziołowe, podczas których uczę, jak rozpoznawać zioła i co można z nich zrobić. Posiadając wiedzę dotyczącą ziół i bogactw natury można bowiem w domu wyczarować ziołowe kosmetyki, pyszne dania czy prozdrowotne specyfiki, takie jak octy, ziołowe maceraty olejowe, dżemy, soki, konfitury – zachęca Karina Rudzka.

Karina Rudzka z Kącika Kari. / Fot. Marzena Smoręda – Radio Kielce

Jak mówi, las daje nam bardzo wiele różnych pożytków.

– Teraz jest czas owoców leśnych. Mamy już dojrzałą jarzębinę, dojrzałe owoce czarnego bzu, są też dojrzałe jeżyny, aronia, porzeczki, maliny. Wszystkie te dary pozwalają stworzyć pyszne i zdrowe naturalne przetwory – soki, dżemy, konfitury. Można także sporządzać samodzielnie octy z owoców leśnych – dzikiej róży, jarzębiny, aronii – które są bogate w witaminy i minerały, aby w ten sposób, między innymi, wspomagać naturalnie odporność organizmu – wyjaśnia zielarka.

Zbierając dary natury podstawą jest wiedza na ich temat.

– Trzeba przede wszystkim dobrze rozpoznać gatunek, ponieważ niektóre rośliny, owoce bywają podobne do siebie, ale mają różne adekwatności. Trzeba też wiedzieć, jak prawidłowo przetwarzać je, bo niektóre z owoców wymagają obróbki termicznej. Na przykład owoc czarnego bzu to surowiec o adekwatnościach silnie przeciwwirusowych i bardzo wartościowy dla organizmu, jednak trzeba pamiętać, iż nie nadaje się do spożywania i przetwarzania na surowo. Wymaga obróbki termicznej w przeciwnym razie można się nim zatruć – mówi Karina Rudzka.

Jak dodaje, ważna jest obserwacja leśnego poszycia we wszystkich porach roku, aby lepiej orientować się w nich przy zmieniających się barwach, dlatego jesienne spacery po lesie są dla wszystkich pasjonatów natury polecane szczególnie.

grafika „Dary lasu” / Centrum Informacyjne Lasów Państwowych


Idź do oryginalnego materiału