Nuggetsy z frytkami to pewnik, większość dzieci je uwielbia. Rodzice często fundują im to danie, wiedząc, iż będzie zjedzone i malec nie będzie chodził głodny. A to - szczególnie w czasie wakacyjnych wyjazdów lub w trakcie podróży - wielu matkom i ojcom spędza sen z powiek. - Wiem, iż to nie najlepszy wybór i w normalnych warunkach nie pozwalam dzieciom zbyt często jeść takich rzeczy, ale zdarzają się sytuacje, gdy nie mam wyjścia - mówi w rozmowie z eDziecko.pl Ola (nazwisko do wiadomości redakcji). - Jemy nuggetsy w popularnych sieciówkach fast food, te moje dzieciaki lubią najbardziej. Nie ukrywam, iż i ja czasami to podjadam - śmieje się.
REKLAMA
Zobacz wideo Po czym poznać, iż dziecko ma skrócone wędzidełko? Logopedka mówi o "domowym teście"
Jak powstają popularne nuggetsy? Wersja domowa
Na Instagramie na koncie Make Better World pojawiło się nagranie, którego autor pokazał, jak przygotować w domu nuggetsy z popularnej sieci. "Dokładnie takie same" - zapewnia twórca. "Tani kurczak masowej produkcji w USA jest wrzucany w chlorową kąpiel, by go zdezynfekować i by wchłonął trochę wody. Tniemy z grubsza i wrzucamy całego do maszynki do mielenia" - słyszymy w dalszej części nagrania. Autor dorzuca choćby kurze łapki i otrzymuje "różową, obrzydliwą pastę".
Do tego "koktajl fosforanów"
Kolejnym krokiem jest doprawienie mięsa m.in. fosforanem sodu, ekstraktem drożdżowym, skrobią pszenną, olejem, kwasem cytrynowym i solą. Następnie przygotowywana jest panierka, w skład której wchodzi "koktajl fosforanów", a następnie usmażenie w "mieszance tanich, genetycznie modyfikowanych olejów roślinnych".
"To jest obrzydliwe"
Autor nagrania dodaje, iż to jeszcze nie koniec szkodliwych dodatków. "Dodają do oleju TBHQ, konserwanty pochodzące z ropy naftowej" - mówi. (TBHQ to tert-butylohydrochinon, syntetyczny przeciwutleniacz, który zapobiegania jełczeniu tłuszczów i olejów. Jest powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym, jednak budzi sporo kontrowersji, bo ma potencjalnie negatywne skutki zdrowotne - przyp. red.) "Fuj" - mówi kilkuletnia dziewczynka, bohaterka nagrania. "Tak, to jest obrzydliwe" - przyznaje jej ojciec.
Pod nagraniem pojawiło się wiele komentarzy zszokowanych użytkowników Instagrama. Pisali: "Marnotrawstwo mięsa"; "O losie, nie podejrzewałam, iż jest aż tak źle"; "Sprawdziłam i faktycznie te dodatki są stosowane". Ktoś zauważył: "W Europie przez lepsze regulacje dotyczące składu jedzenia, fast foody nie są aż takim syfem jak w USA".
Nuggetsy okiem dietetyka
O zdanie na temat przygotowywanych w ten sposób nuggetsów spytaliśmy dietetyczkę kliniczną, Joannę Giza-Gołaszewską ze Smakfit.pl. Nie jest zdziwiona tym, co zobaczyła na nagraniu. - Domowe nuggetsy, może nie byłyby złym pomysłem, gdyby były przygotowane z dobrej jakości składników. Oczywiście smak, struktura, aromat będą odbiegały od oryginału z restauracji, której przysmak skopiował autor nagrania - twierdzi ekspertka. - Fosforan sodu, o którym mowa, pełni funkcję stabilizatora i regulatora kwasowości. W niewielkich ilościach jest nieszkodliwy dla zdrowia, ale w nadmiernych negatywnie wpływa na gospodarkę wapnia, żelaza, magnezu i cynku. U dzieci może wpływać na gorszą mineralizację kości - ostrzega dietetyczka.
A ty? Pozwalasz dzieciom jeść fast foody? Jak często? Daj znać w komentarzu lub napisz w wiadomości: [email protected]