Dyniowy zawrót głowy

radiokielce.pl 2 godzin temu
Zdjęcie: Dyniowy zawrót głowy


O tej porze roku królują dynie. Najpopularniejsze w Polsce to Hokkaido oraz dynia piżmowa Muscat. Dynie olbrzymia i piżmowa posiadają dużą zawartość betakarotenu i są cenione za intensywnie pomarańczowy miąższ, idealny do zup, przetworów i ciast.

Dynia daje wiele możliwości, z których warto skorzystać. Beata Machała z Ciszycy w gminie Koprzywnica, miłośniczka ziół, roślin i zdrowego żywienia powiedziała, iż dynia doskonale może zastąpić ziemniaki, nie posiada w sobie skrobi ziemniaczanej, przez co jest lepiej przyswajalna.

– Pieczoną dynię warto stosować jako dodatek do mięs, można z niej również robić kopytka, pyzy, świetnie sprawdzi się także w roli dania głównego upieczona wraz z cebulą i czosnkiem w piekarniku. Dynia ususzona to z kolei sposób na uzyskanie z niej mąki, z której można zrobić np. naleśniki albo upiec ciasto. Beata Machała zapewnia, iż dynia sprawdzi się również w sushi w roli… łososia. Wystarczy to warzywo skropić lekko rybnym sosem, a dalej postępować tak, jak w przypadku wykonywania sushi z prawdziwej ryby. Efekt jest zaskakujący – mówi Beata Machała.

Dynia wspomaga układ pokarmowy i trawienie, korzystnie wpływa na serce i ciśnienie krwi, a także może wspiera odchudzanie i poprawia wzrok. Jest bogata w witaminy, takiej jak A, C, E, minerały (potas, magnez, wapń) i błonnik, a jednocześnie jest niskokaloryczna.



Idź do oryginalnego materiału