Masz zabiegany dzień, naszło cię na coś słodkiego i pysznego, a nie chcesz zdawać się na cukiernicze wyroby? Mamy dla ciebie coś w sam raz na taką sytuację. To kremowe ciasto bez pieczenia z biszkoptów, herbatników i białej czekolady na pewno trafi w twój gust. Coś czujemy, iż pozostali domownicy również będą wniebowzięci.
Uwielbiamy wszelkie przepisy na ciasta, do których stworzenia nie trzeba choćby używać piekarnika. Są one uniwersalnie przydatne; zarówno latem, kiedy do pieczenia podchodzimy dość niechętnie, jak i zimą, kiedy dzień jest krótszy, a nam ciągle brakuje czasu. Przygotowanie takich słodkości jest szybkie, łatwe i przyjemne.
To dlatego chcemy się z tobą podzielić tym przepisem na kremowe ciasto bez pieczenia, które nie nadszarpnie twojego budżetu domowego, a piekarnik zastąpi ci… lodówka. Przygotowanie jest banalne, a później wystarczy odrobina cierpliwości; trzeba przecież poczekać, aż ciasto stężeje. Ponieważ obiecaliśmy, iż sprawa jest ekspresowa, nie zwlekamy już. Oto cała receptura.
Kremowe ciasto bez pieczenia – Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Ricette dolci
Kremowe ciasto bez pieczenia
Składniki:
- 1 duże opakowanie herbatników
- 250 ml mleka
- 2 szklanki słodkiej śmietanki kremówki
- 150 g serka mascarpone
- 200 g owoców w syropie (np. Macedonia)
- 1 duże opakowanie biszkoptów
- 50 g kremu z orzechów laskowych
- 50 g roztopionej białej czekolady
Sposób przygotowania:
Przygotuj formę do pieczenia (np. o wymiarach 28 x 18 cm), ze zdejmowaną obręczą. Mleko przelej do miseczki. Maczaj w nim herbatniki, a następnie układaj na dnie formy. Niezapełnione ranty uzupełnij po prostu połamanymi, mniejszymi kawałkami herbatników.
Śmietankę przelej do dużej miski. Dodaj do niej serek mascarpone i zmiksuj do uzyskania jednolitej, gęstej konsystencji. Następnie dorzuć owoce z syropu Macedonia i wymieszaj całość szpatułką. Tak przygotowaną masą pokryj herbatniki w formie i wyrównaj płaszczyznę.
Kremowe ciasto bez pieczenia – Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Ricette dolci
Teraz ułóż na wierzchu namoczone w mleku biszkopty. Krem z orzechów przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij go na biszkopty. To samo zrób ze stopioną białą czekoladą. Wykonaj to w taki sposób, by uzyskać apetyczne szlaczki z obu produktów.
Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na 6 godzin. Po tym czasie zdejmij obręcz z formy i… smacznego!
Tak powstaje kremowe ciasto bez pieczenia. A poniżej cudowny przepis na naleśnikową zapiekankę z serem i szynką. Prosto z naszego kanału na YouTube.