Doskonała zupa dyniowa na jesień. Jest kremowa, intensywna, cudownie pachnie

g.pl 1 miesiąc temu
Jesień to czas, który kojarzy nam się nie tylko z kolorowymi liśćmi i deszczową pogodą, ale także z przepysznymi jesiennymi potrawami. Jedną z nich jest właśnie rozgrzewający krem z dyni, który świetnie wpisuje się w jesienny klimat. Koniecznie wypróbujcie przepis na zupę krem z dyni, który dla was przygotowaliśmy.
Popularność dyni w naszym kraju ciągle rośnie. To bardzo dobrze, bowiem jest ona pełna witamin, minerałów oraz antyoksydantów, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Dodatkowo dynia jest dość pożywna i niskokaloryczna, a więc świetnie sprawdzi się u osób, które chcą zadbać o niską kaloryczność swojej diety.


REKLAMA


Zobacz wideo Kremowy sernik dyniowy


Czy warto jeść zupę krem z dyni?
Krem z dyni to również świetna opcja dla osób, które zrezygnowały z jedzenia mięsa oraz innych produktów odzwierzęcych. Taką zupę można w zupełności przygotować bez użycia nabiału i dostosować do własnych preferencji. Wolicie ją w wersji orientalnej, pikantnej, a może nieco słodszej? Sami wypróbujcie, która z nich najbardziej wam zasmakuje.
Zupa krem z dyni - przepis, który przygotujesz w mgnieniu oka
Najprostsza zupa krem z dyni to danie, które przygotujesz niezwykle szybko, a jego smak zachwyci zarówno ciebie, jak i twoich gości. Produkty, które będą nam potrzebne to:


Dynia - 1 kilogram (najlepiej sprawdzi się dynia piżmowa lub hokkaido)
Marchewka - 1 sztuka
Cebula - 1 sztuka
Czosnek - 2 ząbki
Bulion warzywny - 1 litr
Mleko kokosowe lub śmietanka - 100 mililitrów
Oliwa z oliwek - 2 łyżki
Pieprz, sól, gałka muszkatołowa


Przygotowanie naszej jesiennej zupy dyniowej zaczynamy od obrania dyni, usunięcia pestek i pokrojenia warzywa w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę i podgrzewamy pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy pokrojoną marchewkę oraz dynię i warzywa podsmażamy przez kilka minut. Do garnka z warzywami dodajemy bulion warzywny i całość gotujemy przez około 20 minut - warzywa muszą zmięknąć.


Po ugotowaniu warzywa blendujemy na gładki krem i doprawiamy do smaku. Możemy dodać mleko kokosowe lub śmietankę. Zupę krem z dyni możemy podać np. z pestkami dyni, grzankami lub płatkami chilli.


Zupa krem z dyni. Jak można urozmaicić przepis?
Zasmakowała ci zupa krem z dyni? Przepisy, które możesz znaleźć w sieci dają duże pole do eksperymentowania. Przedstawiamy ci kilka inspiracji, które możesz wykorzystać w swojej kuchni:


zupa dyniowa z curry - jest to świetna wersja dla fanów orientalnej kuchni;
zupa z dyni i jabłek - możesz do niej dodać również odrobinę cynamonu; świetnie sprawdzi się jako propozycja dla dzieci;
zupa z pieczonej dyni - dzięki pieczeniu dynia uzyska karmelowy, nieco orzechowy aromat; to obłędny smak, który musisz wypróbować w swojej kuchni.


Zupa dyniowa krem, którą możesz przechowywać bardzo długo
Warto także pamiętać, iż zupa dyniowa świetnie nadaje się do mrożenia i możesz przechowywać ją przez kilka miesięcy. Przygotuj więc od razu większą ilość, dobrze ostudź danie, a następnie przelej ją do pojemników i zamroź. Będzie dobra do spożycia przez około trzy miesiące i świetnie sprawdzi się jako szybki obiad, gdy twoja lodówka będzie świecić pustkami.


Zupa krem z dyni to danie, które koniecznie musisz wypróbować tej jesieni. Pokochasz jej smak, świetnie rozgrzeje cię w deszczowe popołudnie, a jej aromat długo będzie utrzymywał się w twoim mieszkaniu. To jak, namówiliśmy cię na kulinarne jesienne eksperymenty?
Idź do oryginalnego materiału