Domowy przepis babci na knedle ze śliwkami. Nim zabierzesz się za gotowanie, lepiej sprawdź owoce

g.pl 6 dni temu
Babcine knedle ze śliwkami to doskonały pomysł na obiad. Wielu z nas zajadało się nimi w dzieciństwie, a skoro właśnie nadchodzi sezon na te owoce to warto je wykorzystać. Sprawdź, jak zrobić miękkie i puszyste knedle, żeby nie rozpadały się podczas gotowania.
Choć sezon na maliny, borówki i porzeczki powoli dobiega końca, to rozpoczyna się czas innych owoców. W sklepach i ogrodach pojawia się już coraz więcej słodkich, soczystych śliwek. Stanowią świetną przekąskę na surowo, ale można z nich też zrobić wiele pysznych dań. Doskonałym pomysłem będzie przygotowanie ciepłych knedli ziemniaczanych. Przepis jest bardzo prosty, więc poradzą sobie z nim choćby amatorzy.


REKLAMA


Zobacz wideo Knedle ze śliwkami z zasmażką z palonego masła i orzechów laskowych


Knedle ziemniaczane: przepis. Wykorzystaj sezon na śliwki
Przygotowanie knedli jest bardzo łatwe, ale nie będą smakować zbyt dobrze, jeżeli wybierzemy do nich złe śliwki. Wcale nie chodzi tu o odmianę, a o ich jakość. Owoce powinny być jędrne, soczyste i dojrzałe, bo w przeciwnym razie obiad wyjdzie kwaśny. Jak sprawdzić, czy zakupione śliwki rzeczywiście takie są? Wbrew pozorom nie trzeba każdej próbować. Wystarczy dokładnie je obejrzeć - jeżeli skórka przy ogonkach się marszczy i jest matowa, to znaczy, iż owoce są mocno dojrzałe i bardzo słodkie.
Zobacz też: Opada na donicę kaskadami zielonych perełek. To najmodniejsza roślina doniczkowa


Jak się robi knedle ze śliwkami? Przygotuj poniższe składniki
Składniki, jakich potrzebujemy do przygotowania knedli, to:


450 gramów ugotowanych ziemniaków,
200 gramów surowych ziemniaków,
duże jajko,
100 gramów mąki pszennej,
łyżka mąki ziemniaczanej,
szczypta soli,
łyżeczka cynamonu,
200 gramów dojrzałych śliwek węgierek,
cukier puder, śmietana lub masło do podania (opcjonalnie).


Jak się robi ciasto na knedle? Przepis krok po kroku


Na początek dokładnie myjemy śliwki pod bieżącą wodą, kroimy każdą z nich na pół i usuwamy pestki. Owoce przekładamy do miski, dodajemy cynamon i cukier, a następnie całość mieszamy. Odstawiamy naczynie na kilka minut, aby śliwki puściły soki.
450 gramów ziemniaków gotujemy do miękkości i tłuczemy na gładkie puree. Przekładamy do osobnej miski
200 gramów surowych ziemniaków ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Powstałą masę odciskamy przez gazę lub ścierkę z nadmiaru wody, a następnie przekładamy do ugotowanych kartofli.
Do miski z ziemniakami wsypujemy mąkę, wbijamy jajko i zaczynamy wyrabiać ciasto. Powinno być ono delikatne, ale dobrze zwarte. jeżeli wychodzi za rzadkie, dodajemy mąkę ziemniaczaną.
Po wyrobieniu ciasta odrywamy z niego mniejsze kawałki i formujemy ja na kształt kulek. Następnie każdą z nich lekko spłaszczamy palcami, na środek nakładamy porcję śliwek z cukrem i cynamonem, a na koniec szczelnie zalepiamy. Trzeba się upewnić, iż nadzienie nie wystaje z żadnej strony - w przeciwnym razie knedle rozlepią się w trakcie gotowania.
Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy szczyptę soli i doprowadzamy całość do wrzenia. Gdy pojawi się wrzątek, zmniejszamy ogień i ostrożnie wrzucamy do środka knedle. Gotujemy je przez około 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię, a następnie wyławiamy łyżką cedzakową.
Knedle najlepiej podawać z palonym masłem, kwaśną śmietaną lub cukrem pudrem.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.


Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału