Big Mac to jedna z najpopularniejszych kanapek sieci McDonald’s. Według niektórych szacunków restauracja sprzedaje aż 17 takich burgerów na sekundę. Jednak mamy dla ciebie niespodziankę. Teraz możesz przygotować domowy Big Mac w swoim domowym zaciszu.
Hit McDonald’s
Big Mac to zdecydowanie najbardziej popularna kanapka, którą bywalcy restauracji McDonald’s kupują najczęściej. Wielu nie wyobraża sobie, aby nie było ich w popularnej sieciówce. Jednak jeżeli jakimś cudem miałoby się tak stać, warto się przygotować. Naucz się przygotowywać Big Mac’a w swoim domu. Musisz pamiętać o tym, iż sekretem tego burgera jest nie tylko pyszny kotlet, ale i sos. Jak przygotować domowego Big Mac’a? To proste. Przekonaj się.
Pexels
Domowy Big Mac – przepis
Składniki
- 200 g mielonego mięsa wołowego
- 1,5 bułki do hamburgerów
- 2 plastry sera amerykańskiego
- Sałata lodowa posiekana
- 2 ogórki kiszone
- Cebula
- Szklanka majonezu
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- łyżeczka granulowanego czosnku
- łyżeczka granulowanej cebuli
- 1 łyżeczka musztardy
- 0,5 łyżeczki białego pieprzu
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Mięso dopraw solą i pieprzem, następnie uformuj dwa kotlety. Każdy z nich powinien mieć grubość jednego palca. Usmaż kotlety na patelni. Przed końcem połóż na burgerach plastry sera. Poczekaj, aż się rozpuści. Gdy przygotujesz mięso, zajmij się sosem.
Wymieszaj majonez z musztardą i dodaj paprykę wędzoną, granulowaną cebulę, ocet i czosnek. Na koniec wrzuć posiekanego ogórka i dokładnie wymieszaj całość.
Rozkrój bułkę na 3 części i każdą z nich przypiecz na suchej patelni. Drugiego ogórka kiszonego pokrój w plasterki. Bułeczki posmaruj sosem. Na dolnej części połóż mięso z serem, dodaj sałatę lodową, cebulkę i ogórka. Przykryj drugim kawałkiem bułki. Na posmarowaną wcześniej część znów wyłóż mięso i ser, następnie znów sałatę lodową, cebulkę i ogórka. Całość przykryj wierzchem bułki.
Jeśli miałbyś ochotę i na domowego Drwala, koniecznie wypróbuj przepis z naszego kanału w serwisie YouTube.