Te pierniczki od pierwszego kęsa są miękkie i puszyste, a powidła dodają im przyjemnej, lekko kwaskowej nuty. Wymagają jednej rzeczy: cierpliwości, bo ciasto musi spędzić noc w lodówce. To jednak zabieg, który procentuje później łatwym wałkowaniem i perfekcyjną strukturą.
REKLAMA
Zobacz wideo Przepisy na pyszne ciasta bożonarodzeniowe - zebrę i piernik
Ciasto na pierniczki dojrzewające. Wszystko zaczyna się od masy
Dobre pierniczki zaczynają się od odpowiednio przygotowanej, korzennej masy. W domowych alpejskich pierniczkach podgrzanie miodu z masłem i przyprawami wydobywa głębię smaku, którą czuć w gotowych ciastkach. Połączone później z delikatną masą jajeczną tworzą ciasto aksamitne, ale wymagające schłodzenia - noc spędzona w lodówce to konieczność, jeżeli pierniczki mają być równo rozwałkowane i zachować kształt.
Przepis na pyszne pierniczki miękkie. Zawsze wychodzą
Składniki:
60 g masła,
125 g miodu,
1,5 łyżeczki przyprawy do piernika,
1/2 łyżeczki cynamonu,
125 g cukru,
50 ml kwaśnej śmietany 18 proc.,
1 łyżeczka sody,
2 żółtka,
1 jajko,
350 g mąki pszennej typ 450,
1,5 łyżki kakao,
szczypta soli.
Dodatkowo:
4 łyżki powideł śliwkowych + mąka ziemniaczana, jeżeli są rzadkie,
100 g gorzkiej czekolady + 40 g masła,
30 g mlecznej czekolady.
Zobacz też: Te pierniki zawsze wychodzą. Są miękkie, aromatyczne i można je mrozić
Przygotowanie:
Podgrzać masło z miodem, przyprawą do piernika, cynamonem i połową cukru do rozpuszczenia. Wystudzić.
Śmietanę wymieszać z sodą i odstawić.
Ubić jajko i żółtka z pozostałym cukrem na jasną masę.
Dodać śmietanę z sodą, masę miodową, sól oraz przesianą mąkę z kakao. Krótko zmiksować.
Ciasto schłodzić przez noc.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Powidła wymieszać z mąką, przełożyć do rękawa.
Ciasto wałkować partiami na 3-4 mm.
Wyciąć kółka, nałożyć powidła, przykryć drugim kółkiem i wyciąć docelowy kształt.
Piec 8-9 minut. Zostawić do przestygnięcia.
Posmarować roztopioną gorzką czekoladą z masłem, udekorować paskami z mlecznej.
Nadzienie śliwkowe do pierniczków - jak je przygotować? To prostsze, niż myślisz
Powidła śliwkowe świetnie balansują słodycz i dodają piernikom charakteru. W nadzieniu do pierniczków po wymieszaniu z odrobiną mąki ziemniaczanej łatwo się je nakłada i nie wypływają podczas pieczenia. Wykrawanie dwóch warstw, układanie nadzienia i ponowne wycinanie foremki daje efekt estetycznych, pełnych serduszek, które po kilku minutach w piekarniku stają się sprężyste i miękkie.
Dekorowanie pierników. Zadbaj o świąteczny klimat
Warstwa gorzkiej czekolady z masłem to kropka nad i, która dodaje elegancji i aromatu. Po wystygnięciu alpejskie pierniczki warto rozprowadzić dzięki pędzelka równą warstwą polewy. Tak przygotowane spokojnie przetrwają w pojemniku choćby kilka tygodni, nabierając lepszego smaku.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.












