Domowe cynamonki z kremową polewą. Pachną obłędnie, smakują jeszcze lepiej [PRZEPIS]

g.pl 1 miesiąc temu
Istnieje wiele sposobów na umilenie sobie jesiennych, ponurych dni. Jednym z najlepszych "lekarstw" są cynamonki. Aromatyczne bułeczki to świetny dodatek do kawy lub przekąska na drugie śniadanie dla dziecka. Podana z kremową polewą sprawi, iż choćby największa ulewa nie zepsuje ci nastroju.
Każdy sezon ma swoje kultowe dania i wypieki. Jesienią w wielu domach królują cynamonki. Puszyste bułeczki wypełnione aromatyczną przyprawą sprawiają, iż choćby najbardziej ponury dzień od razu staje się przyjemniejszy. To świetny dodatek do popołudniowej kawy, który potrafi zwalczyć jesienną chandrę. Sporą zaletą tego deseru jest również fakt, iż można go przygotować w banalnie prosty sposób. Przyrządzanie bułeczek poniekąd samo w sobie stanowi pewnego rodzaju terapie. Istnieje wiele opcji podania cynamonek, ale ta z kremową polewą bez wątpienia jest jedną z najlepszych.


REKLAMA


Zobacz wideo Knedle ze śliwkami z zasmażką z palonego masła i orzechów laskowych


Cynamonki z ciasta drożdżowego. Znikają szybciej z blachy niż się na niej pojawiają
Na przygotowanie aromatycznych bułeczek z cynamonem trzeba poświęcić ok. 1,5 godziny. Do skomponowania tego deseru będziesz potrzebować:


ciasto - 320 g mąki pszennej, 180 g mleka, 20 g cukru, 20 g świeżych drożdży, 40 g masła, 1 jajko, ¼ łyżeczki soli
nadzienie - 30 g masła, 50 g cukru, 1 łyżka cynamonu w proszku


Nasze cukiernicze działania rozpoczynamy oczywiście od wyrobienia ciasta. W miseczce należy połączyć delikatnie podgrzane mleko z drożdżami, cukrem oraz 20 g mąki. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie do zaczynu można dodać resztę mąki (300 g), masło, jajko oraz sól. Składniki wyrabiaj ok. 10 minut. o ile dysponujesz robotem kuchennym, jak najbardziej możesz go w tej chwili użyć. Kiedy ciasto zrobi się gładkie i sprężyste, przykryj je ściereczką i odłóż na 30 minut w ciepłe miejsce.
Zobacz też: Skusisz się na kasztany jadalne? To w końcu smak jesieni! Łatwo przygotujesz je w piekarniku
Gotową masę rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy. Postaraj się nadać jej kształt prostokąta o wymiarach 15x30. Na tak przygotowane ciasto można nałożyć nadzienie, które przygotujesz w parę chwil. Wystarczy rozpuścić masło, a w osobnej miseczce połączyć cukier i cynamon. Płynny składnik rozprowadź po prostokącie, a następnie rozsyp na nim słodzik i przyprawę. Ciasto zwijaj od strony krótszego boku. Uformuj wałek, a następnie pokrój go na 6-8 części (w zależności jak duże chcesz mieć bułeczki). Krążki połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i poczekaj 15 minut. W tym czasie nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza. Cynamonki piecz przez 20-25 minut, aż się zarumienią. W międzyczasie możesz zabrać się za przyrządzenie kremowej polewy.


Polewa do cynamonek. Pokochasz ten dodatek do jesiennego wypieku
Cynamonki co prawda nie potrzebują żadnych dodatków, aby stanowić doskonały deser, jednak ta polewa sprawi, iż nigdy więcej nie będziesz chciał ich jeść w innej wersji. Do przygotowania kremowej glazury będziesz potrzebować:


20 g masła
10 g mleka
70 g cukru pudru
150 g śmietankowego serka


Masło należy roztopić, a mleko delikatnie podgrzać. Po wykonaniu tych czynności połącz ze sobą te dwa składniki i dodaj do nich cukier puder. Całość dokładnie wymieszaj w mikserze - na końcu dodaj serek śmietankowy. Kiedy cynamonki będą gotowe, odczekaj chwilę, aby przestygły. Później rozprowadź na nich masę i ciesz się jesiennym, słodkim wypiekiem.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału