Sezon na jabłka nie może się obyć bez tradycyjnego jabłecznika czy aromatycznej szarlotki. A co powiecie na francuskie ciasto z jabłkami? To wypiek, który zachwyca prostotą i elegancją zarazem. Mówię Wam, jest przepyszne! W cieście znajdziecie mnóstwo jabłek, miękkie i puszyste ucierane wnętrze pachnące masłem, a całość dopełnia chrupiąca posypka z płatków migdałów i cukru.
Uwielbiam jabłka w każdej postaci, ale ciasta z jabłkami zawsze mają w sobie coś wyjątkowego. Ten przepis to idealna propozycja na jesienne popołudnie, kiedy w domu unosi się zapach pieczonych jabłek i wanilii. Świetnie sprawdzi się do kawy, herbaty, a choćby jako elegancki deser dla gości.
Jeśli szukacie czegoś innego niż klasyczna szarlotka, to właśnie to ciasto Was zachwyci – ma lekko karmelizowany smak jabłek, delikatną konsystencję i wygląda pięknie dzięki migdałowej posypce. Proste składniki, szybkie przygotowanie i efekt, który sprawia, iż każdy poprosi o dokładkę.
Francuskie ciasto z jabłkami – więcej jabłek, mniej ciasta, maksimum smaku!
To francuskie ciasto z jabłkami naprawdę zasługuje na swoją nazwę. Wyróżnia się tym, iż zawiera wyjątkowo dużo jabłek w porównaniu do ilości ciasta. I bardzo dobrze – bo właśnie to sprawia, iż każdy kęs jest pełen soczystego smaku. Jabłka podczas pieczenia delikatnie się karmelizują, nadając całości subtelnie słodki, niemal deserowy aromat.
Warto pamiętać, iż dobrze ostudzone ciasto kroi się o wiele lepiej niż świeżo wyjęte z piekarnika. jeżeli jednak planujecie podać je z gałką waniliowych lodów, polecam nakładać je jeszcze ciepłe łyżką, wtedy ciasto i jabłka tworzą cudowną, rozpływającą się w ustach kompozycję. Gdy natomiast wystarczy Wam cierpliwości, by poczekać aż całkowicie ostygnie, łatwo pokroicie je na równe, zgrabne kawałki, idealne do podania przy kawie czy herbacie.
Czy lepsze jest ciasto z jabłkami na ciepło, czy dobrze przestudzone? Dla mnie odpowiedź jest prosta. W obu wersjach smakuje obłędnie i trudno zdecydować, które bardziej lubię… A Wy, jaką wersję wybieracie?

Francuskie ciasto z jablkami
DrukujSkładniki:
150 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 duże jajka w temperaturze pokojowej
3 duże jabłka soczyste, pokrojone w cienkie plasterki + 1 jabłko na wierzch
120 g masła, miękkiego
100 g cukru + 2 łyżki
45 g jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany
50 ml mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli do smaku
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Nagrzać piekarnik do 176°C. Przygotować kwadratową formę 20x20 cm i wyłożyć papierem do pieczenia.
- Umyć, obrać i pokroić jabłka w cienkie plasterki. Odłożyć około 10 plasterków na wierzch ciasta.
- Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszać i odstawić na bok.
- Do osobnej miski włożyć miękkie masło i cukier. Miksować przez 1–2 minuty, aż masa stanie się jasna, puszysta i miękka. Dodać jajka, jedno po drugim, i ubijać, aż masa będzie gładka i lśniąca. Następnie dodać mleko, ekstrakt waniliowy i jogurt grecki. Wymieszać do połączenia. (Masa może się zwarzyć, ale to normalne).
- Wsypać suche składniki do mokrych i wymieszać tylko do połączenia składników. Ciasto powinno być dość gęste, ale łatwe w rozsmarowywaniu. jeżeli chce się je nieco rozrzedzić, dodać kilka kropel mleka.
- Przygotować kwadratową formę 20x20 cm lub okrągłą o średnicy 20 cm, wykładając ją papierem do pieczenia.
- Rozsmarować połowę ciasta na dnie przygotowanej formy. Ułożyć warstwę cienko pokrojonych jabłek i rozsmarować resztę ciasta na wierzchu. Ciasto składa się głównie z jabłek, które podczas pieczenia miękną, tworząc delikatną, skarmelizowaną i miękką strukturę.
- Ułożyć odłożone plasterki jabłek na wierzchu i posypać płatkami migdałów oraz cukrem.
- Piec przez 42–45 minut, aż ciasto wyrośnie, zezłoci się i patyczek włożony w środek wyjdzie czysty. Nie przepiec.
- Odstawić na kratkę do całkowitego wystudzenia przed pokrojeniem. Zbyt wczesne krojenie może spowodować, iż jabłka się rozpadną. Oprószyć cukrem pudrem. Pokroić na 9 kawałków. Smacznego!