Domowa kapusta kiszona. Prosty przepis na tradycyjną kiszonkę. idealna nie tylko do bigosu

stronakuchni.pl 2 lat temu
Zdjęcie: 123rf.com/ockra


Sezon na kiszenie kapusty przypada we wrześniu i w październiku. Właśnie teraz przygotowujemy kiszoną kapustę, która przyda się m.in. do świątecznego bigosu lub do pierogów z grzybami. Polecamy przepis na tę zdrową i pyszną domową kiszonkę.

Kapusta kiszona – przepis

Aby przygotować domową kiszoną kapustę, przygotuj następujące składniki:

  • 4 kg kapusty białej (lub kapusty czerwonej),
  • 70 g soli,
  • 4 liście laurowe,
  • 10–20 g kminku,
  • 200 g marchewki.

Przed przystąpieniem do kiszenia takiej ilości składników należy przygotować duży kamienny garnek, mieszczący minimum 5 litrów lub 8 półlitrowych słoików.

Zobacz także: Jak usmażyć kanie? Przepis na kotlety z kani

Jak zrobić kiszoną kapustę w kamiennym garnku?

Przygotowanie kapusty kiszonej krok po kroku:

  1. Z kapusty białej trzeba zdjąć wierzchnie liście, przekroić ją na pół lub ćwiartki i wykroić kapuściany głąb.
  2. Kapustę należy cienko pokroić i dokładnie posolić.
  3. Obraną marchewkę trzeba zetrzeć na tarce o grubych oczkach
  4. Na dnie garnka warto rozłożyć liście kapusty, a następnie warstwowo kłaść poszatkowaną kapustę, marchew, liście laurowe i kminek.
  5. Kapustę w garnku należy dokładnie ubijać dłońmi, aż do momentu puszczenia soku.
  6. Tak przygotowaną kapustę trzeba przykryć pokrywką lub talerzem (który warto obciążyć, by dociskał kiszonkę) i zostawić w temperaturze pokojowej (około 20 stopni Celsjusza) na trzy dni.
  7. Po tym czasie dzięki drewnianej łyżki lub tłuczka należy ubić kapustę do dna garnka, aby pozbyć się nagromadzonego gazu.
  8. Po kilku godzinach garnek można znowu przykryć i odstawić w chłodne miejsce.
  9. Uwaga! Kapusta kiszona powinna być zatopiona w soku, aby nie dopuścić do jej pleśnienia.
  10. Domowa kapusta kiszona jest gotowa po 2 tygodniach.

Kiszenie kapusty w słoikach

W podobny sposób przebiega kiszenie kapusty w słoikach. Proponowana przez nas ilość składników wystarcza na około 8 słoików o pojemności 500 ml. Poszatkowaną kapustę należy umieścić w dużej misce, dodać marchew i przyprawy oraz posypać solą. Po ugnieceniu dłońmi i odczekaniu 30 minut, by kapusta puściła sok, napełniamy słoiki (wcześnie wyparzone).

Zobacz także: Przepis na pieczoną brukselkę. Zasmakuje choćby niejadkom

Dodatki do kiszonej kapusty

W przeciwieństwie do kapusty kwaszonej, kapusta kiszona nie zawiera octu. Warto wiedzieć, iż kapusta kiszona podlega naturalnej fermentacji, która korzystnie wpływa na organizm człowieka. Domową kapustę kiszoną można doprawić:

  • kminkiem,
  • liściem laurowym,
  • zielem angielskim,
  • suszoną żurawiną.
Idź do oryginalnego materiału