Kapusta kiszona – przepis
Aby przygotować domową kiszoną kapustę, przygotuj następujące składniki:
- 4 kg kapusty białej (lub kapusty czerwonej),
- 70 g soli,
- 4 liście laurowe,
- 10–20 g kminku,
- 200 g marchewki.
Przed przystąpieniem do kiszenia takiej ilości składników należy przygotować duży kamienny garnek, mieszczący minimum 5 litrów lub 8 półlitrowych słoików.
Zobacz także: Jak usmażyć kanie? Przepis na kotlety z kani
Jak zrobić kiszoną kapustę w kamiennym garnku?
Przygotowanie kapusty kiszonej krok po kroku:
- Z kapusty białej trzeba zdjąć wierzchnie liście, przekroić ją na pół lub ćwiartki i wykroić kapuściany głąb.
- Kapustę należy cienko pokroić i dokładnie posolić.
- Obraną marchewkę trzeba zetrzeć na tarce o grubych oczkach
- Na dnie garnka warto rozłożyć liście kapusty, a następnie warstwowo kłaść poszatkowaną kapustę, marchew, liście laurowe i kminek.
- Kapustę w garnku należy dokładnie ubijać dłońmi, aż do momentu puszczenia soku.
- Tak przygotowaną kapustę trzeba przykryć pokrywką lub talerzem (który warto obciążyć, by dociskał kiszonkę) i zostawić w temperaturze pokojowej (około 20 stopni Celsjusza) na trzy dni.
- Po tym czasie dzięki drewnianej łyżki lub tłuczka należy ubić kapustę do dna garnka, aby pozbyć się nagromadzonego gazu.
- Po kilku godzinach garnek można znowu przykryć i odstawić w chłodne miejsce.
- Uwaga! Kapusta kiszona powinna być zatopiona w soku, aby nie dopuścić do jej pleśnienia.
- Domowa kapusta kiszona jest gotowa po 2 tygodniach.
Kiszenie kapusty w słoikach
W podobny sposób przebiega kiszenie kapusty w słoikach. Proponowana przez nas ilość składników wystarcza na około 8 słoików o pojemności 500 ml. Poszatkowaną kapustę należy umieścić w dużej misce, dodać marchew i przyprawy oraz posypać solą. Po ugnieceniu dłońmi i odczekaniu 30 minut, by kapusta puściła sok, napełniamy słoiki (wcześnie wyparzone).
Zobacz także: Przepis na pieczoną brukselkę. Zasmakuje choćby niejadkom
Dodatki do kiszonej kapusty
W przeciwieństwie do kapusty kwaszonej, kapusta kiszona nie zawiera octu. Warto wiedzieć, iż kapusta kiszona podlega naturalnej fermentacji, która korzystnie wpływa na organizm człowieka. Domową kapustę kiszoną można doprawić:
- kminkiem,
- liściem laurowym,
- zielem angielskim,
- suszoną żurawiną.