Słynny mit głosi, iż ogórek „niszczy” witaminę C z pomidora — to jednak nieco uproszczone przekonanie. W rzeczywistości wystarczy dodać do sałatki niewielką ilość kwaśnego składnika — ocet lub sok z cytryny — oraz odrobiny oleju, by enzym obecny w ogórku przestał działać na niekorzyść pomidora. Dzięki temu połączenie tych warzyw zyskuje nie tylko smak, ale i wartość odżywczą.Ogórek zawiera enzym askorbinazę, który może rozkładać witaminę C z pomidora.Wwaśny dodatek (np. ocet lub sok z cytryny) obniża pH i hamuje aktywność askorbinazy.Dodatek tłuszczu, np. oleju rzepakowego lub oliwy, zwiększa przyswajalność likopenu z pomidora aż o kilkanaście razy.Wystarczy dosłownie łyżka octu lub soku cytrynowego, aby zabezpieczyć witaminę C.Dzięki temu łatwo i bez strat łączysz ogórki z pomidorem w zdrową i smaczną sałatkę.