​Dodaj ziemniaki do gołąbków. Ten bezmięsny farsz przebije babcine przepisy

top.pl 1 dzień temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL


Gołąbki i pierogi ruskie to dania, które nie tylko kojarzą się z babciną kuchnią, ale także są uwielbiane przez prawie wszystkich Polaków. A co, gdyby połączyć to dwie potrawy? To brzmi jak idealny domowy obiad. Poznaj przepis na gołąbki z farszem ziemniaczanym, które przyrządzisz bez mięsa.

Gołąbki z farszem ziemniaczanym — składniki

Warto przypomnieć, iż ten przepis jest idealny dla osób, które chcą ograniczyć ilość spożywanego mięsa. Szczególnie iż w klasycznych gołąbkach jest go dość sporo. Do przygotowania gołąbków z farszem ziemniaczanym będzie ci potrzebna:

  • 1 duża cebula,
  • 1 główka kapusty,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 100 g masła + do duszenia,
  • 100 ml śmietany 18%,
  • 200 ml wody,
  • 300 g tłustego twarogu,
  • 700 g surowych ziemniaków,
  • sól, pieprz,
  • szczypta gałki muszkatołowej.

Jeśli chcesz zmniejszyć ilość kalorii, zamiast twarogu tłustego wybierz półtłusty lub chudy. Pamiętaj jednak, iż tłuszcz jest świetnym przewodnikiem smaku!

Sprawdź również: W PRL-u wszyscy się nimi zajadali. Zrobisz je gwałtownie i za grosze

Jak przygotować gołąbki z farszem ziemniaczanym?

Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj. Cebulę obierz z łupiny, posiekaj na małą kostkę. Na patelni rozpuść 100 g masła, podsmaż na nim cebulkę ze szczyptą soli, by się zarumieniła. Ugotowane ziemniaki odstaw do lekkiego wystudzenia. Dodaj do nich twaróg i całość zagnieć. Dopraw majerankiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem, a także dorzuć podsmażoną cebulkę. Całość wymieszaj i odstaw.

Sprawdź również: Twoje jelita pokochają tę zupę. Mało kto wie, jaka jest zdrowa

Przygotuj kapustę (np. obgotuj ją). Na każdy liść kapusty wyłóż sporą ilość farszu i zawiń. Wyłóż dół brytfanny liśćmi, a na nich ułóż gołąbki. Zalej wodą, dodaj kilka małych części masła i duś przez 50 minut. Po tym czasie odlej z garnka trochę sosu, połącz ze śmietaną, wymieszaj i dolej do garnka. Gotowe gołąbki z farszem ziemniaczanym podawaj polane sosem. Możesz także dodać dodatkową podsmażoną cebulkę. Smacznego!

Zobacz też:

​Możesz jeść batoniki na śniadanie i chudnąć. Jelita będą ci wdzięczne

Przygotuj już teraz zakwas na żurek wielkanocny. Zaoszczędzisz czas przed świętami

Zapomnij o jedzeniu przywierającym do patelni. Wystarczy jeden ruch

Idź do oryginalnego materiału