Gołąbki z farszem ziemniaczanym — składniki
Warto przypomnieć, iż ten przepis jest idealny dla osób, które chcą ograniczyć ilość spożywanego mięsa. Szczególnie iż w klasycznych gołąbkach jest go dość sporo. Do przygotowania gołąbków z farszem ziemniaczanym będzie ci potrzebna:
- 1 duża cebula,
- 1 główka kapusty,
- 1 łyżka majeranku,
- 100 g masła + do duszenia,
- 100 ml śmietany 18%,
- 200 ml wody,
- 300 g tłustego twarogu,
- 700 g surowych ziemniaków,
- sól, pieprz,
- szczypta gałki muszkatołowej.
Jeśli chcesz zmniejszyć ilość kalorii, zamiast twarogu tłustego wybierz półtłusty lub chudy. Pamiętaj jednak, iż tłuszcz jest świetnym przewodnikiem smaku!
Sprawdź również: W PRL-u wszyscy się nimi zajadali. Zrobisz je gwałtownie i za grosze
Jak przygotować gołąbki z farszem ziemniaczanym?
Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj. Cebulę obierz z łupiny, posiekaj na małą kostkę. Na patelni rozpuść 100 g masła, podsmaż na nim cebulkę ze szczyptą soli, by się zarumieniła. Ugotowane ziemniaki odstaw do lekkiego wystudzenia. Dodaj do nich twaróg i całość zagnieć. Dopraw majerankiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem, a także dorzuć podsmażoną cebulkę. Całość wymieszaj i odstaw.
Sprawdź również: Twoje jelita pokochają tę zupę. Mało kto wie, jaka jest zdrowa
Przygotuj kapustę (np. obgotuj ją). Na każdy liść kapusty wyłóż sporą ilość farszu i zawiń. Wyłóż dół brytfanny liśćmi, a na nich ułóż gołąbki. Zalej wodą, dodaj kilka małych części masła i duś przez 50 minut. Po tym czasie odlej z garnka trochę sosu, połącz ze śmietaną, wymieszaj i dolej do garnka. Gotowe gołąbki z farszem ziemniaczanym podawaj polane sosem. Możesz także dodać dodatkową podsmażoną cebulkę. Smacznego!
Zobacz też:
Możesz jeść batoniki na śniadanie i chudnąć. Jelita będą ci wdzięczne
Przygotuj już teraz zakwas na żurek wielkanocny. Zaoszczędzisz czas przed świętami
Zapomnij o jedzeniu przywierającym do patelni. Wystarczy jeden ruch