

Przygotowanie chrupiącego boczku nie wydaje się trudne, ale bardzo często zamiast idealnych brązowych pasków otrzymujemy czarne i spalone kawałki boczku. Da się tego uniknąć, dodając do boczku tylko jeden składnik. Sprawdź, jak go przygotować!
Sposoby na przygotowanie boczku
Cienkie plastry boczku można przygotować na suchej patelni, smażąc je na średniej mocy palnika. Można przyrządzić je także w piekarniku, piekąc przez 12-20 minut w 200 stopniach Celsjusza. Grubsze plastry boczku świetnie sprawdzają się na grillu, gdzie można je dodatkowo zamarynować, aby uzyskać głęboki i intensywny smak. Dla fanów wędlin ciekawą propozycją może być natomiast wędzony boczek — można przygotować go samodzielnie we własnej wędzarni lub kupić gotowy ze sklepu.

Idealnie chrupki boczek bez przypalania
Chrupiące plasterki boczku stanowią świetny dodatek do wielu dań, np. burgerów, sałatek czy makaronów. Jest jeden nieoczywisty składnik, który sprawi, iż Twój boczek będzie jeszcze lepszy. Dodanie odrobiny wody na początku smażenia powoduje równomierne wytapianie się tłuszczu bez powstawania przypaleń. Po odparowaniu wody boczek równomiernie się rumieni, smażąc się we własnym tłuszczu. Dzięki temu jest złocisty, chrupiący i lepiej zachowuje swój kształt.