Chcąc zadbać o swoje nawodnienie podczas upałów, warto wprowadzić do rutyny wodę z solą. Jest to roztwór, który przygotujemy w zaledwie chwilę, a wspomoże nasz organizm na wielu różnych płaszczyznach. Podpowiadamy, jak taka woda wpływa na nasz organizm oraz jak ją przygotować i kiedy pić.
Picie wody z solą - dlaczego warto praktykować je latem?
Woda z solą jest roztworem, który może dostarczyć nam wielu cennych minerałów, takich jak magnez, żelazo, cynk, potas, jod, sód oraz wapń. Są to mikroelementy, których nasz organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Musimy jednak wziąć pod uwagę, iż należy zachować umiar, ponieważ nadmiar soli w diecie może doprowadzić do problemów zdrowotnych. Jednak wypicie wody z małą szczyptą soli, nie tylko nie zaszkodzi, ale i pomoże, dostarczając organizmowi cennych minerałów, a także dodatkowo wspomagając prawidłowe przyswajanie wody, co jest niezwykle ważne podczas upałów, gdy rośnie ryzyko odwodnienia.
Co daje picie wody z solą? Korzyści jest naprawdę wiele
Picie wody z solą może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Oprócz wspomnianej regulacji nawodnienia, która wynika z tego, iż słona woda pomaga w utrzymaniu odpowiednio poziomu wody w ciele, napój ten działa także na:
- Poprawę trawienia - słona woda pobudza wydzielanie śliny oraz enzymów trawiennych, dzięki czemu pozytywnie wpływa na procesy trawienne.
- Redukcja skurczów mięśni - zawarte w takiej wodzie minerały, a dokładniej magnez i potas, pomagają zapobiegać skurczom mięśni.
- Wspomaganie detoksykacji - elektrolity, które znajdują się w słonej wodzie, wspomagają eliminację toksyn z organizmu.
- Wsparcie układu immunologicznego - cynk oraz pozostałe minerały skutecznie wspierają układ odpornościowy.
Czytaj również: Weź z kuchni i wrzuć do basenu. Woda będzie czysta i klarowna przez wiele dni
Kiedy pić wodę z solą? Zrób to w ten sposób
Chcąc przygotować ten napój, wystarczy do szklanki wody dodać małą szczyptę soli himalajskiej lub kłodawskiej. Sól himalajska słynie ze swojej czystości oraz bogactwa minerałów, więc przysłuży się naszemu organizmowi. Równie bogata w cenne składniki jest sól kłodawska pochodząca z prawdziwych polskich złóż. Pozwala ona uzupełnić niedobory mineralne w organizmie.
Wodę z solą najlepiej pić rano na czczo na pół godziny przed śniadaniem. Pamiętajmy, by woda miała wysoką temperaturę, która umożliwi rozpuszczenie soli, aby składniki mogły zostać lepiej przyswojone przez organizm.
Zobacz też:
Jak wyspać się w upalną noc bez klimatyzacji? Tak robią to w Afryce
Tych jajek nie kupuj. GIS ostrzega przed salmonellą
Samochód nagrzany jak piekarnik? Tak gwałtownie go wychłodzisz, nim klima zacznie działać