Gotowane buraki stanowią wspaniały dodatek do wielu dań. Ich intensywny smak pasuje do kotletów, pieczonej kaczki czy zrazów. Można zrobić z nich ćwikłę z chrzanem, którą podaje się do kiełbasy, schabu czy jajek na twardo. Możliwości jest naprawdę wiele. Niestety przygotowanie tych dań to nie lada wyzwanie ze względu na długi czas gotowania buraków. Przedstawiamy skuteczne metody na przyspieszenie tego procesu.
Skróć czas gotowania buraków - użyj cukru
Gotowanie buraków trwa choćby półtorej godziny. Czas obróbki termicznej jest długi, jeżeli kupujemy starsze i duże warzywa. Chcąc skrócić ten proces, w pierwszej kolejności powinniśmy wybierać młode i mniejsze sztuki.
Buraki możemy ugotować znacznie szybciej, jeżeli wykorzystamy trik z cukrem. Wystarczy zatem dodać do wody jedną łyżkę tego produktu. Dzięki tej metodzie warzywa zmiękną w rekordowym tempie i nabiorą intensywnego koloru.
Inne sposoby na szybkie przyrządzenie buraków - szok termiczny i pieczenie
Buraki możemy ugotować szybciej dzięki tzw. szokowi termicznemu. Najpierw gotujemy warzywa we wrzącej wodzie przez 30 minut, a po tym czasie przekładamy je do drugiego garnka, wypełnionego zimną wodą i kostkami lodu.
Szok termiczny spowoduje zmiękczenie buraków - nie będziemy musieli dalej ich gotować. Dodatkowo ta metoda ułatwia też obieranie ze skórki, co również potrafi być problematyczne.
Większość osób gotuje te warzywa, choć tak naprawdę można je upiec. Wystarczy zawinąć buraki w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 45 minut.
Taki sposób na szybkie przyrządzenie buraków gwarantuje uzyskanie intensywniejszego smaku. Podobnie jak w przypadku gotowania, tak i przy pieczeniu zachowujemy ich wszystkie wartości odżywcze.
Pamiętajmy, aby podczas obróbki termicznej tych warzyw, nie obierać ich ze skórki. Tylko wtedy zachowają swój naturalny kolor i wszystkie składniki odżywcze.
Zobacz też:
Przygotuj specjalną gąbkę do mycia prysznica. Pozbędziesz się kamienia na przynajmniej 2 tygodnie
Wyłączasz kaloryfer na noc, żeby zmniejszyć rachunki? Oto co mówi ekspert
Więcej nie kupisz proszku do prania. Wystarczy, iż przyniesiesz z parku to