Już niedługo rozpocznie się sezon na robienie przetworów. Domowe wyroby w zalewach mogą stanowić świetny dodatek do obiadów i śniadań lub przekąskę na grilla. Do najpopularniejszych należą oczywiście ogórki małosolne. Świetnie komponują się z mięsem i bułką, dlatego warto mieć je zawsze pod ręką. Co ciekawe, ich przygotowanie wbrew pozorom nie musi zajmować sporo czasu. Jest pewna metoda, dzięki której przyśpieszymy proces zakonserwowania w zalewie.
REKLAMA
Zobacz wideo Nie tylko ogórki można kisić. Zobacz, jak przyrządzić pomidory kiszone
Jak zrobić dobre małosolne ogórki? Przygotuj je w wersji na sucho
Zwykle przygotowanie przetworów zajmuje sporo czasu. Proces fermentacji i przegryzienia się wszystkich składników trwa kilka tygodni, a na smaczne wyroby trzeba trochę poczekać. Inaczej jest jednak w przypadku ogórków małosolnych. Można je bowiem przygotować na dwa sposoby: na mokro i na sucho. Ta druga metoda nie wymaga ani specjalnych umiejętności, ani czasu, ani choćby słoika. Wystarczy mieć ogórki, trochę przypraw i duży woreczek foliowy. Jak się za to zabrać?
Zobacz też: Wysyp pod malinami. Krzewy ugną się pod ciężarem dużych i soczystych owoców
Jak zrobić małosolne ogórki na sucho? To bardzo proste
Składniki, jakich potrzebujemy do przygotowania ogórków małosolnych metodą na sucho, to:
kilogram ogórków gruntowych,
5 ząbków czosnku,
3 liście laurowe,
3 ziarna ziela angielskiego,
1,5 łyżeczki soli,
łyżeczka gorczycy,
korzeń chrzanu,
kilka gałązek kopru,
kilka liści czarnej porzeczki.
Jak zrobić ogórki małosolne bez wody? Świetny przepis na szybką przekąskę
Przepis na przygotowanie ogórków małosolnych tą metodą jest bardzo prosty.
Na początek należy dokładnie umyć ogórki i odciąć ich końcówki z obu stron.
Następnie rozgniatamy ząbki czosnku dzięki noża i kroimy je na małe kawałki.
Do woreczka foliowego wkładamy ogórki, czosnek i pozostałe składniki. Opakowanie dobrze zamykamy, jednocześnie usuwając z niego powietrze, i zaczynamy energicznie potrząsać tak, aby przyprawy dokładnie oblepiły warzywa z każdej strony.
Całość wkładamy do lodówki na około 6-8 godzin. Po tym czasie ogórki małosolne będą gotowe do zjedzenia.
Warto pamiętać, iż warzywa mogą różnić się w smaku w zależności od metody przygotowania. W wersji na sucho będą mniej aromatyczne, ponieważ nie pływają tak długo w zalewie. Jest to jednak świetny sposób, jeżeli nie zabraliśmy się wcześniej za przetwory, a mamy ochotę na taką przekąskę.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.