Do czego służy podkładka w paczce z mięsem?

dompelenpomyslow.pl 1 miesiąc temu

Z pewnością zauważyliście, iż w paczkach ze świeżym mięsem, znajdują się specjalne podkładki. Być może zastanawialiście się, po co tam one są? jeżeli tak, to w tym artykule rozwikłamy tę zagadkę.

Podkładki te absorbują wilgoć. Pochłaniają ją bardzo dobrze i zatrzymują wewnątrz. Możemy zauważyć, iż niektóre są jeszcze w miarę suche po rozpakowaniu, a inne już bardzo mokre. To, iż z mięsa wydzielają się różne płyny, a choćby krew, jest całkiem normalne. jeżeli jednak zobaczylibyśmy pływające w nich kawałki piersi z kurczaka, to wydałoby się one nam mało apetycznym kąskiem.

Dlatego jedną z ról tych podkładek mających duża zdolność do absorbowania wilgoci, jest poprawa estetyki kupowanych produktów mięsnych. Wilgoć pochłaniana jest przez materiał i dzięki temu soki wydzielające się z mięsa nie pływają po całym opakowaniu. Mięso wygląda świeżej i bardziej apetycznie.

To jednak niejedyna funkcja, jaką pełnią.

Rozwój bakterii w mokrym środowisku następowałby szybciej, gdyby nie właśnie te podkładki, które wilgoć absorbują i zatrzymują w sobie. Mięso, zanim trafi do naszej kuchni, musi pewien czas spędzić w transporcie, a następnie w sklepowej lodówce. Dlatego ten mały kawałek materiału pomaga zachować jego świeżość na dłużej.

Jak więc widać, podkładki te są dość ważne i ich obecność nie powinna wzbudzać naszych podejrzeń. Co prawda, mają one za zadanie poprawić wygląd produktu, a więc sprzedać nam go, ale jednocześnie chronią go i pomagają zachować świeżość.

Idź do oryginalnego materiału