Dlaczego ryżowar to obowiązkowe wyposażenie każdej kuchni?

kulturalnemedia.pl 2 dni temu

W Azji wschodniej to obowiązkowe wyposażenie każdej kuchni. W Polsce najczęściej uważany jest za zbędny gadżet, który tylko będzie się kurzył. Chodzi o ryżowar, czyli urządzenie dedykowane specjalnie do gotowania ryżu. Jak się okazuje, ma ono szereg zalet, dla których warto dać mu szansę – choćby o ile ryż gotujemy sporadycznie.

Większość osób stara się unikać kupowania gadżetów kuchennych, które w przyszłości i tak pewnie okażą się zbędne. Są jednak urządzenia, które pomimo teoretycznie wąskiej ilości zastosowań, są w stanie zupełnie odmienić pracę w kuchni i proces przygotowywania posiłków. Jednym z takich gadżetów jest ryżowar, lub też inaczej rice cooker. Urządzenie to pomimo jasnego zastosowania – gotowania ryżu, posiada kilka ciekawych cech charakterystycznych, dla których warto dać mu szansę.

W jaki sposób działa ryżowar? To bardzo proste elektryczne urządzenie, składające się z grzałki, wewnętrznego garnka (najczęściej z powłoką nieprzywierającą) i termostatu lub czujnika temperatury. W praktyce wsypujemy do niego ryż, odpowiednią ilość wody, włączamy tryb gotowania i to adekwatnie tyle. Na rynku mamy masę modeli – od tych najtańszych i najprostszych za ok. 100 złotych, do tych zaawansowanych, kosztujących choćby kilka tysięcy złotych.

Ryżowar jest praktycznie bezobsługowy

W przypadku gotowania ryżu w garnku, musimy pilnować tego czy nie kipi oraz czy się nie przypala. Ryż gotowany w woreczkach jest nieco prostszy do przygotowania, jednak wciąż istnieje ryzyko wykipienia, a sam końcowy produkt często wychodzi rozgotowany. Ryżowar eliminuje tak na prawdę wszystkie problemy związane z gotowaniem ryżu. Aby przygotować w nim ryż, wystarczy odmierzyć i wsypać do niego odpowiednią ilość ziaren (można to zrobić dzięki szklanki lub miarki dołączonej do zestawu), uzupełnić wodą (wewnątrz garnka znajduje się specjalna miarka), przykryć pokrywką i uruchomić urządzenie. Od tego momentu nie musimy się już o nic martwić – po kilkunastu lub kilkudziesięciu minutach, w zależności od ilości gotowanego ryżu, ryżowar sam się wyłączy, a w środku będzie na nas czekał perfekcyjnie ugotowany ryż.

Jak to dokładnie działa? Gdy woda się wchłonie, temperatura wewnątrz garnka gwałtownie wzrasta powyżej punktu wrzenia, co sygnalizuje termostatowi, iż czas przełączyć się na funkcję podtrzymywania temperatury lub całkowicie wyłączyć grzałkę. Dzięki temu nie ma mowy o przypalonym ryżu, a my nie musimy niczego pilnować. Nie mamy też wiele sprzątania po użytkowaniu ryżowaru – najczęściej wystarczy przepłukać i wytrzeć garnek z powłoką nieprzywierającą.

Ryż z ryżowaru zawsze wychodzi idealny

Inne metody przygotowywania ryżu, takie jak gotowanie luzem w garnku lub w woreczkach, nigdy nie gwarantują, iż końcowy produkt wyjdzie nam tak, jak byśmy chcieli. Często zdarza się, iż ryż jest niedogotowany, rozgotowany lub przypalony. W przypadku ryżowaru jest zupełnie inaczej. Ryż z tego urządzenia zawsze wychodzi ugotowany w punkt. o ile preferujemy ryż bardziej al dente, dodajemy mniej wody, o ile wolimy bardziej kleisty ryż, dodajemy więcej wody.

Ważną kwestią są też wartości smakowe i zdrowotne ryżu przygotowanego w ryżowarze. Ryż ugotowany w tym urządzeniu zachowa po pierwsze więcej smaku, a po drugie więcej wartości odżywczych – witamin i minerałów, które nie są wypłukiwane w procesie gotowania.

Ryżowar nie jest tylko do ryżu

Choć mogłoby się wydawać, iż ryżowar to urządzenie, którego jedynym zadaniem jest gotowanie ryżu, to w rzeczywistości nie jest to prawda. Przygotujemy w nim także inne zboża, takie jak np. kasza, quinoa czy płatki owsiane. Oprócz tego, ryżowar jest świetnym narzędziem do gotowania na parze. Wystarczy wlać do niego wodę oraz włożyć koszyczek do gotowania na parze, który często dołączony jest do zestawu. W ryżowarze przygotujemy także np. zupy, sosy, potrawki, a choćby niektóre ciasta. Istnieją całe grupy i społeczności internetowe, które dzielą się przepisami na potrawy z ryżowaru.

Idź do oryginalnego materiału