Dietetyczny łosoś z piekarnika ze szpinakiem zapiekany w pomidorach i śmietance, to świetny pomysł na odświętny obiad. Robię go na rodzinne spotkania w święta lub niedzielny obiad. Lubią go dzieci i dorośli. Jest smaczny, pięknie wygląda i oczywiście bardzo gwałtownie i prosto się go robi.
Dietetyczny łosoś z piekarnika – składniki.
Kaloryczność: 190 kcal w 100 g. Ilość porcji dla osób dorosłych: 4 – 6.
- 800 g filet z łososia
- 10 pomidorów suszonych, osączonych z oleju
- 3 garście szpinaku świeżego
- 300 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżeczki curry
- 1 ząbek czosnku
- łyżka oliwy z oliwek
- sól do smaku
Sposób wykonania łososia z piekarnika.
Do upieczenia łososia ze szpinakiem, pomidorkami i fetą potrzebować będziemy przede wszystkim: sita, patelni, naczynia żaroodpornego oraz piekarnika z opcją termoobiegu.
Filet z łososia dokładnie myję, osuszam i kroję na kawałki. W trakcie krojenia na kawałki, z fileta zdejmuję także skórę. Każdy kawałek przyprawiam solą oraz posypuję curry. Filet odstawiam na 2 – 3 godziny do zamarynowania, aby smaki się przegryzły.
Suszone pomidory wyjmuję z oleju i osączam na sitku. Następnie kroję w paski.
Szpinak płuczę pod bieżącą wodą i osuszam na sitku. Liście pozbawiam także długich ogonków.
Na patelni rozgrzewam oliwę i wrzucam drobno posiekany lub przeciśnięty przez prasę ząbek czosnku. Chwilę przesmażam, a następnie wrzucam liście szpinaku. Całość duszę oczywiście do momentu, aż liście lekko zmiękną.
W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą, układam na dnie filety z łososia. Posypuję je pokrojonymi pomidorami.
Na rybę wykładam także podduszone liście szpinaku, a całość zalewam śmietanką 30%.
Naczynie żaroodporne wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Piekę z termoobiegiem w temperaturze 170 stopni C. przez około 35 – 40 minut. Podaję na ciepło.
Zapiekanka ziemniaczna z kurczakiem i warzywami
Dietetyczny łosoś ze szpinakiem w pomidorach i śmietance zapiekany w piekarniku, smakuje rewelacyjnie. Życzę smacznego!