Dietetyczna zapiekana z kaszą, indykiem i warzywami

ania-gotuje.pl 2 lat temu

Proste, syte i zdrowe danie jednogarnkowe. Zapiekanę z kaszą orkiszową, indykiem i warzywami polecam osobom będącym na diecie i szukającym nowych smaków.

Dietetyczna zapiekana – składniki.

Kaloryczność: 155 kcal w 100g zapiekaniki. Podane proporcje są dla 2 osób.

  • 200 g piersi indyka
  • 100 g kaszy orkiszowej (lub kaszy gryczanej)
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego (ewentualnie osolonej wody)
  • 1 papryka
  • 1 mała cukinia
  • 2-3 cm pora, biała część
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 świeżo zmielonego pieprzu czarnego
  • szczypta papryki czerwonej
  • szczypta curry
  • tłuszcz do obsmażenia mięsa
  • oliwa do wysmarowania naczynia żaroodpornego

Sprawdź także zapiekankę ziemniaczaną z kurczakiem i warzywami

Sposób wykonania dietetycznej zapiekani z kaszą orkiszową, indykiem i warzywami.

Do przygotowania zapiekanki potrzebować będziemy przede wszystkim: patelni, naczynia żaroodpornego i piekarnika.

Pierś indyka oczyszczam z błonek. Płuczę w wodzie i kroję w niewielką, ok 1 cm kostkę. Następnie przyprawiam do smaku: solą, świeżo zmielonym pieprzem, curry i mieloną papryką.

Pora kroję w półplasterki.

Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju i wrzucam pokrojone mięso indyka. Na większym ogniu chwilkę podsmażam, aż się lekko zarumieni. Wyjmuję podsmażone mięsko na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym. Na pozostały tłuszcz wrzucam pokrojonego pora i chwilę przesmażam na nie dużym ogniu, aż zmięknie. Następnie zdejmuję z patalni.

Paprykę myję, usuwam gniazdo nasienne i białe błonki. Kroję także w kostkę.
Cukinię myję i kroję w półplasterki. Młodą i świeżą cukinię możemy nie obierać ze skórki, ani usuwać środka. Natomiast jeżeli już skórka jest dość twarda, to lepiej się jej pozbyć i usunąć także środek. Najlepsze są oczywiście młode cukinie.

Pokrojoną parykę oraz cukinię wrzucam na patelnię i chwilkę przesmażam (oczywiście na tłuszczyku po podsmażaniu mięsa).

Naczynie żaroodporne smaruję oliwą, Na spód wysypuje surową kaszę orkiszową, a na nią wykładam także warzywa i mięsko. Całość zalewam bulionem warzywnym.

Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni bez termoobiegu z opcją grzania góra dół przez około 30 minut. Życzę smacznego.

Idź do oryginalnego materiału