Cukinia jest wspaniałym warzywem, które doskonale komponuje się z różnorodnymi dodatkami, dzięki czemu można z niej przygotować interesujące dania jednogarnkowe. Dla smakoszy ceniących pikanterię, cudownym dodatkiem może być papryczka chili, dla wielbicieli orientalnych aromatów mleczko kokosowe, dla miłośników grzybów – pieczarki. W każdej wersji, będzie pysznie! Smacznego!
Cukinia z chili
Składniki:
4 małe cukinie
1-2 papryczki chili
4 ząbki czosnku
1 pęczek dymki ze szczypiorkiem
1 łyżeczka świeżego tymianku
sól, pieprz cytrynowy
2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
Przygotowanie:
Dymkę pokroić na plasterki. Odłożyć niewielką ilość pokrojonego szczypiorku do dekoracji. Czosnek obrać i pokroić na plasterki. Z papryczek usunąć nasiona i pokroić w cienkie paseczki.
Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na połowę, pokroić plasterki o grubości ok. 1 cm i przełożyć do miski. Posiekać tymianek, posypać pokrojoną cukinię, zalać całość oliwą i wymieszać. Odstawić na ok. 30 minut.
W rondlu rozgrzać oliwę, lekko podsmażyć pokrojoną dymkę, papryczki i czosnek. Dodać zamarynowaną cukiernię, zamieszać i smażyć maksymalnie 10 minut, często mieszając. Podawać posypane pokrojonym szczypiorkiem.
Cukinia w sosie kokosowym
Składniki:
80 dag cukinii
3 cebule
400 ml mleka kokosowego
40 dag ugotowanej ciecierzycy
4 ząbki czosnku
1 papryczka chili
1 łyżka mąki ryżowej lub ziemniaczanej
½ łyżeczki curry
sól
2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Cebulę obrać, pokroić w półplasterki, przełożyć do rondla i lekko podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Cukinię pokroić w półplasterki, dodać do cebuli, zamieszać. Do rondla dodać 300 ml mleka kokosowego, rozgniecione ząbki czosnku oraz drobno pokrojoną papryczkę chili. Posolić, dodać curry i dusić na małym ogniu, pod przykryciem ok. 10 minut.
Ciecierzycę odsączyć na sicie, dodać do rondla. W pozostałych 100 ml mleka kokosowego rozmieszać mąkę, dodać do gotującego się dania, zamieszać, zagotować i zdjąć z ognia.
Cukinia z pieczarkami
Składniki:
4 małe cukinie
25 dag małych pieczarek
10 dag tofu
2 ząbki czosnku
kilka gałązek natki pietruszki
sól, pieprz, papryka słodka
3 łyżki oleju
Przygotowanie:
Pieczarki oczyścić, pokroić w ćwiartki. Cukinie pokroić w plastry. Rozgrzać olej w garnku, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, zamieszać. Dodać pokrojoną cukinię i pieczarki, dodać przyprawy, dusić na małym ogniu przez 5 minut.
Tofu pokroić w drobną kostkę, dodać do garnka, zamieszać i podgrzewać przez 1 minutę. Garnek zdjąć z ognia, posypać posiekaną natką pietruszki.