Dania z cukinii w roli głównej

lubelski.pl 3 dni temu

Cukinia jest wspaniałym warzywem, które doskonale komponuje się z różnorodnymi dodatkami, dzięki czemu można z niej przygotować interesujące dania jednogarnkowe. Dla smakoszy ceniących pikanterię, cudownym dodatkiem może być papryczka chili, dla wielbicieli orientalnych aromatów mleczko kokosowe, dla miłośników grzybów – pieczarki. W każdej wersji, będzie pysznie! Smacznego!

Cukinia z chili

Składniki:

4 małe cukinie

1-2 papryczki chili

4 ząbki czosnku

1 pęczek dymki ze szczypiorkiem

1 łyżeczka świeżego tymianku

sól, pieprz cytrynowy

2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia

Przygotowanie:

Dymkę pokroić na plasterki. Odłożyć niewielką ilość pokrojonego szczypiorku do dekoracji. Czosnek obrać i pokroić na plasterki. Z papryczek usunąć nasiona i pokroić w cienkie paseczki.

Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na połowę, pokroić plasterki o grubości ok. 1 cm i przełożyć do miski. Posiekać tymianek, posypać pokrojoną cukinię, zalać całość oliwą i wymieszać. Odstawić na ok. 30 minut.

W rondlu rozgrzać oliwę, lekko podsmażyć pokrojoną dymkę, papryczki i czosnek. Dodać zamarynowaną cukiernię, zamieszać i smażyć maksymalnie 10 minut, często mieszając. Podawać posypane pokrojonym szczypiorkiem.

Cukinia w sosie kokosowym

Składniki:

80 dag cukinii

3 cebule

400 ml mleka kokosowego

40 dag ugotowanej ciecierzycy

4 ząbki czosnku

1 papryczka chili

1 łyżka mąki ryżowej lub ziemniaczanej

½ łyżeczki curry

sól

2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Cebulę obrać, pokroić w półplasterki, przełożyć do rondla i lekko podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Cukinię pokroić w półplasterki, dodać do cebuli, zamieszać. Do rondla dodać 300 ml mleka kokosowego, rozgniecione ząbki czosnku oraz drobno pokrojoną papryczkę chili. Posolić, dodać curry i dusić na małym ogniu, pod przykryciem ok. 10 minut.

Ciecierzycę odsączyć na sicie, dodać do rondla. W pozostałych 100 ml mleka kokosowego rozmieszać mąkę, dodać do gotującego się dania, zamieszać, zagotować i zdjąć z ognia.

Cukinia z pieczarkami

Składniki:

4 małe cukinie

25 dag małych pieczarek

10 dag tofu

2 ząbki czosnku

kilka gałązek natki pietruszki

sól, pieprz, papryka słodka

3 łyżki oleju

Przygotowanie:

Pieczarki oczyścić, pokroić w ćwiartki. Cukinie pokroić w plastry. Rozgrzać olej w garnku, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, zamieszać. Dodać pokrojoną cukinię i pieczarki, dodać przyprawy, dusić na małym ogniu przez 5 minut.

Tofu pokroić w drobną kostkę, dodać do garnka, zamieszać i podgrzewać przez 1 minutę. Garnek zdjąć z ognia, posypać posiekaną natką pietruszki.

Idź do oryginalnego materiału