Zupa krem z kalafiora i cukinii gości u mnie dość często, ale za każdym razem staram się urozmaicić ją różnymi dodatkami. Ostatnio postanowiłam wzbogacić ją fasolą fava, czyli po polsku bobem, który kupiłam w puszce. Ku mojemu zaskoczeniu, po otwarciu nie zobaczyłam dobrze znanych, zielonych ziaren, ale czerwoną fasolę, nieco mniejszą niż nasz rodzimy bób. Początkowo byłam trochę zdziwiona, ale mimo wszystko postanowiłam dodać ją do kremu. I wiecie co? To był strzał w dziesiątkę! Fasola świetnie komponowała się z aksamitną zupą, nadając jej ciekawą strukturę i lekko orzechowy posmak. Na pewno jeszcze kiedyś powtórzę to połączenie!
Zupa krem z kalafiora i cukinii – rozgrzewająca, sycąca i poprawiająca nastrój!
Brzmi jak interesujące połączenie! Czerwona fasola ma delikatnie słodkawy smak i kremową konsystencję, więc mogła fajnie komponować się z aksamitnym kremem z kalafiora i cukinii. A jeżeli chodzi o bób w puszce – faktycznie, czasem można trafić na inną odmianę niż ta, do której jesteśmy przyzwyczajeni w Polsce. Być może była to jakaś śródziemnomorska odmiana?
Sekret idealnej zupy – dobra oliwa, aromatyczne przyprawy i odrobina miłości!
Krem z kalafiora i cukinii to efekt czyszczenia lodówki, ale wyszedł tak pyszny, iż na pewno powtórzę go nie raz. Tym razem postawiłam na w pełni wegańską wersję – zabieliłam zupę mlekiem kokosowym, wzbogaciłam jej smak dobrej jakości oliwą i doprawiłam aromatycznymi przyprawami oraz ziołami. Jak zwykle nie mogło zabraknąć mojej ukochanej natki pietruszki, która nie tylko dodała świeżości, ale też pięknie dopełniła całość. Prosty skład, szybkie przygotowanie, a efekt? Rozgrzewający, kremowy i pełen smaku!
Po kilku słonecznych i stosunkowo ciepłych dniach pogoda znowu się zmieniła – zrobiło się chłodniej, a to idealny pretekst, by ugotować kolejną rozgrzewającą zupę krem. Nic tak nie poprawia nastroju w chłodne dni jak miska gęstej, aromatycznej zupy, pełnej warzyw i przypraw, które otulają smakiem i dodają energii. Tym razem przygotowałam coś wyjątkowego – krem kalafiorowy, który jest nie tylko pyszny, ale też sycący i pełen wartościowych składników. Mam nadzieję, iż przypadnie Wam do gustu!

Zupa krem z kalafiora
DrukujSkładniki:
1 mały kalafior
1 cukinia
250 ml kokosowego mleka
200 ml wrzątku lub warzywnego bulionu
1 ząbek czosnku
1 cebula
2 łyżki oleju kokosowego
1 łyżeczka czarnego pieprzu
½ łyżeczki białego pieprzu
2 łyżki oliwy z oliwek
fasola fava z puszki, około 350 g bez zalewy
posiekana natka pietruszki
Przygotowanie:
-
Podzielić kalafior na różyczki, a cukinię i cebulę pokroić w kostkę.
-
W garnku o grubym dnie rozgrzać olej kokosowy i zeszklić cebulę. Następnie dodać kalafior, cukinię oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Wlać mleko kokosowe i wrzątek, po czym gotować zupę przez około 15 minut, aż warzywa zmiękną.
-
Ugotowaną zupę zmiksować na gładki krem. Dodać oliwę, przyprawy i sól, dokładnie wymieszać i zagotować.
-
Fasolę fava odcedzić. Napełnić miseczki gorącą zupą, a na wierzchu ułożyć porcje fasoli. Całość posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego!