Smakosze pierogów mieli swoje święto w Bobrzy

radiokielce.pl 2 godzin temu
Zdjęcie: Bobrzy


Pierogi z kaczki i ricotty w wykonaniu Koła Gospodyń Wiejskich Aktywne babeczki z Ćmińska – zwyciężyły w konkursie na najsmaczniejsze pierogi, podczas XII Święta Pieroga Świętokrzyskiego w Bobrzy.

Konrad Marcisz, przewodniczący jury i szef kuchni hotelu Grafit w Kostomłotach Pierwszych przyznał, iż konkurs stał na bardzo wysokim poziomie.

– Urzekł nas smak warzyw, różnych dodatków, grzybów, kapusty, kaczki, dziczyzny, z których przygotowane zostały pierogi. Oceniając potrawy, braliśmy pod uwagę smak, przygotowanie ciasta i formę podania. W przypadku zwycięskiego dania zdecydował idealny smak pieczonej kaczki z serem ricottą. Farsz tych pierogów był bardzo delikatny, a ciasto wyśmienite – podkreślił.

Panie z Koła Gospodyń Skronina przywiozły do Bobrzy dwa rodzaje pierogów. Jak zaznaczyła Ewelina Fąfara, dania gościom bardzo smakowały.

– Mieliśmy pierogi z kapustą oraz z mięsem i z kapustą, mięsem i boczkiem. Były lepione z ciasta normalnego, z jajkiem, z mąką, z oliwką. Praca przy nich jest bardzo łatwa, wymaga jedynie systematyczności. o ile chodzi o farsz, trzeba go odpowiednio doprawić, aby wydobyć smak. Są naprawdę dobre. Zrobiliśmy pierwszy raz takie pierogi. I każdemu smakowały – zachwalała.

24.08..2025 Bobrza. Święto pieroga / Fot. Jarosław Kubalski – Radio Kielce

Kilka rodzajów pierogów można było nabyć na stoisku Koła Gospodyń Wiejskich Ciosowianki z Ciosowej. Każdy znalazł coś dla siebie, zapewniał Tomasz Soczomski.

– Mieliśmy pierogi z baraniną, kapustą i grzybami oraz z gęsiną i kaszą gryczaną. Na propozycję konkursową przywieźliśmy pierogi z kaczką wędzoną, smażone na głębokim tłuszczu w stylu azjatyckim, z trzema sosami do wyboru. Ich przygotowanie jest skomplikowane z uwagi na to, iż technologia jest zupełnie inna i odbiega od tej, którą my stosujemy – tłumaczy.

Drugie miejsce w konkursie na najsmaczniejsze pierogi zajęło KGW Modrzewianki za pierogi z mięsem z pieczonych żeberek, a trzecie KGW Serbinianki za pierogi ze śliwką. W konkursie wzięło udział czternaście kół gospodyń wiejskich.

Na uczestników wydarzenia czekała nie tylko wyjątkowa uczta dla podniebienia, ale także wspaniała atmosfera, mnóstwo atrakcji oraz możliwość spędzenia czasu w gronie rodziny i przyjaciół.




Idź do oryginalnego materiału