Drożdże to żywe mikroorganizmy, które pełnią niezwykle istotną rolę w pieczeniu. Spulchniają i sprawiają, iż ciasto pięknie rośnie, a także pomagają w tworzeniu podpieczonej skórki. Mają jednak pewną wadę, ponieważ nadają specyficznego smaku i aromatu, który nie każdemu odpowiada. Czym zastąpić drożdże? Oto alternatywy.
REKLAMA
Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży
Co dać do ciasta zamiast drożdży? Opcje są dwie
jeżeli potrzebujesz rozwiązania "na szybko" przyda ci się soda oczyszczona w połączeniu z kwaśną substancją np. octem lub sokiem z cytryny. Ten dodatek sprawi, iż zaczną wydzielać się pęcherzyki dwutlenku węgla, co sprzyja spulchnianiu ciasta. 7 g drożdży suszonych lub 25 g świeżych zastąp 1/2 łyżeczki sody i łyżką kwaśnego składnika. Pamiętaj jednak, iż mieszanka działa szybko, więc ciasto najlepiej piec od razu.
Wyrabianie ciastaFot. olia danilevich/Pexels
Świetnym zamiennikiem drożdży do pieczenia chleba jest tradycyjny zakwas. Należy jednak pamiętać, iż choć to zdrowsza alternatywa, jest ona bardziej czasochłonna. Samodzielnie wyprodukowany zakwas zawiera przede wszystkim cenne bakterie mlekowe, które pozytywnie wpływają na pracę jelit. – Stanowią one także coś w rodzaju "biokonserwanta", ponieważ działają ochronnie przed rozwojem niepożądanej mikroflory patogennej w produkcie. Dzięki temu chleb zachowuje dłuższy termin przydatności do spożycia - wyjaśniła mgr inż. Paula Nagel z Instytutu Żywności i Żywienia w rozmowie z hellozdrowie.pl.
Jak zrobić zakwas? To prostsze niż myślisz
Miej na uwadze, iż zakwas nie lubi metalu, ponieważ wchodzi on w reakcje chemiczne, przez co fermentacja nie przebiega prawidłowo. Najlepiej więc wybrać pojemnik szklany lub plastikowy.
Składniki:
mąka żytnia (typ 1850 lub 2000),
przegotowana, letnia woda.
Zacznij od wyparzenia i osuszenia pojemnika. W tym przepisie niezwykle ważne są proporcje, więc najlepiej wyposażyć się też w wagę kuchenną nastawioną na gramy. Na zakwasie możesz upiec nie tylko chleb, ale i bułki, pizzę, focaccię, czy pizzę.
Do pojemnika wsyp 100 g mąki i 100 g wody. Wymieszaj drewnianą łyżką i odstaw.
Następnego dnia dodaj tyle samo mąki i wody. Przemieszaj i odstaw. Czynność powtarzaj przez kolejne 4 dni.
Piątego dnia "nakarm" zakwas po raz ostatni. Po 12 godzinach będzie gotowy do użycia.
Później możesz "karmić" go raz w tygodniu.
Czego najczęściej używasz do wypieków? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.