W sprzedaży dostępnych jest kilka rodzajów cynamonu, ale tylko jeden prawdziwy. Czym różni się prawdziwy cynamon z Cejlonu oraz tzw. cynamonu chińskiego (cassia)?
- Artykuł został zaktualizowany i rozbudowany o nowe treści i autorskie zdjęcia 20.12.2024
Na początek musimy uzmysłowić sobie, iż cynamon nie jedno ma imię i formę. Cynamon, podobnie jak inne gatunki roślin czy owoców, dostępny jest w wielu odmianach czy wariantach. w tej chwili do celów komercyjnych używane są cztery odmiany cynamonu, z której tylko jeden uznawany jest za ten oryginalny i prawdziwy.
Rodzaje cynamonu
W handlu oferowanych jest kilka rodzajów cynamonu, z których najpopularniejsze są:
Cynamon aromatyczny, chiński, casia (łac. Cinnamomum aromaticum lub Cinnamomum cassia)
Cinnamomum cassia, zwany chińską kasją lub chińskim cynamonem, jest wiecznie zielonym drzewem pochodzącym z południowych Chin. Plantacje drzewa cynamonowca aromatycznego oprócz Chin, znajdują się również w południowej i wschodniej Azji. Jego aromat jest mocniejszy niż w przypadku cynamonu prawdziwego- lekko piekący i słodkawo-korzenny.
Cynamon sajgoński, wietnamski (łac. Cinnamomum loureilo)
Ten rodzaj cynamonu również jest odmianą cynamonu cassia. Uprawia się go przede wszystkim w Wietnamie, gdzie jest składnikiem popularnego bulionu z makaronem — tradycyjnej wietnamskiej zupy phở.
Cynamon sajgoński jest znany z wysokiego stężenia olejków eterycznych, co sprawia, iż ma bardziej złożony i ostry smak. Cynamon wietnamski jest intensywnie pieprzny i ciepły z lekką gorzką nutą, która może być nieprzyjemna, gdy przyprawa zostanie użyta w nadmiarze. Zawiera też wysoki poziom kumaryny.
Cynamon Cejloński - 50g laski – cena : 14,00 zł
Kup cynamon cejloński laski sklep go4taste
Cynamon indonezyjski, padang cassia, korintje, cassia prawdziwa (łac. Cinnamomum burmannii)
Cynamon Korintje to odmiana cynamonu cassia. Znaczna część światowego cynamonu korintje wytwarzana jest w kolebce tej przyprawy, czyli jest na zachodniej Sumatrze. Po raz pierwszy uprawiano go w okolicy miasta Padang (Regencja Kerinci).
Ta odmiana cynamonu różni się od cynamonu cejlońskiego, a także od odmian kasji tym, iż jest zbierana z wyższych wysokości i o innej porze roku niż pozostałe odmiany.
Cynamon Korintje jest często bogaty w olejki eteryczne odpowiedzialne za jego smak, ale zawartość oleju może się różnić w zależności od gatunku cynamonu. Cynamon Korintje występuje w trzech klasach: A, B i C. Podczas gdy cynamon klasy A może mieć ostrzejszy smak w porównaniu z innymi formami cynamonu, gatunek C może być nieco gorzki. Ten najwyższy gatunek cynamonu korintje ma też delikatny, słodki smak i jest mniej piekący od innych odmian cassia.
Na koniec najważniejszy, czyli cynamon cejloński:
Cynamon prawdziwy lub cejloński (łac. Cinnamomum verum)
Cynamon cejloński czasami nazywany jest „prawdziwym cynamonem”. Najwięcej plantacji cynamonu prawdziwego jest na Cejlonie, nie mniej uprawiany jest także w Afryce i Ameryce (np. Brazylii). Smak cynamonu cejlońskiego można określić jako delikatniejszy i zawierający więcej nut kwiatowych i cytrusowych. Cynamon prawdziwy eksportowany jest przede wszystkim do Europy. Więcej na temat cynamonu prawdziwego poczytasz w artykule: PRAWDZIWY CYNAMON CEJLOŃSKI – JAK GO ROZPOZNAĆ?
Cassia, Saigon i cynamon Korintje są sklasyfikowane jako cynamon Cassia, ze względu na podobieństwa w kolorze, kształcie i zawartości kumaryny. Cynamon prawdziwy to osobny gatunek, który uznawany jest — jak sama nazwa wskazuje — za tego oryginalnego i jedynego przedstawiciela cynamonu.
W sklepie znacznie częściej spotykamy się z cynamonem cassia niż z prawdziwym cynamonem. Jak rozpoznać cynamon prawdziwy od chińskiego cynamonu cassia? Oto kilka praktycznych porad.
Zobacz też: Cynamon i jego adekwatności.
Cynamon Cejloński mielony -100g Oryginalny – cena : 11,00 zł
Kup cynamon cejloński mielony sklep go4taste
Jak odróżnić cynamon prawdziwy od cynamonu cassia?
Cynamon cejloński (Cinnamomum zeylanicum / Cinnamomum verum) i cynamon kasjowy (Cinnamomum cassia) to dwa najpopularniejsze gatunki cynamonu o znaczeniu gospodarczym. Pomimo iż oba są sprzedawane jako cynamon, istnieją między nimi pewne najważniejsze różnice.
Cynamon cejloński | Cynamon cassia | |
Nazwa | Produkowany jest z wewnętrznej kory drzewa Cinnamomum verum. | Pochodzi z kory drzewa cynamonowego Cinnamomum aromaticum. |
Roślina | C. zeylanicum to duże, tropikalne, wiecznie zielone drzewa, dorastające do około 10–14 m wysokości w swoim naturalnym środowisku. Na plantacjach ścina się je corocznie, począwszy od 2,5 do 3 roku życia, w celu pozyskiwania kory. Młode gałęzie są gładkie i brązowe. | C. cassia to smukłe, wiecznie zielone drzewa dorastające do 20 m wysokości. Młode gałęzie są gładkie i brązowe. |
Uprawa | Pochodzi ze Sri Lanki. Jest także uprawiany na Seszelach, Madagaskarze i w północno-zachodnich Indiach. | Pochodzi z gór południowych Chin. w tej chwili jest uprawiany głównie w prowincjach Guangxi i Guangdong w Chinach. Jego podgatunki (Saigon i Korintje) powszechnie uprawiane są w Azji Wschodniej i Południowej. |
Cena | Droższy, dostępny w sklepach specjalistycznych z przyprawami, sklepami ze zdrową żywnością, głównie on line. | Zdecydowanie tańszy. Przyprawa dostępna w każdym sklepie. |
Wygląd | Kora jest prawie papierowa, krucha, łatwa do zmiażdżenia lub sproszkowania. Ma jasnożółtobrązowy kolor. Laski cynamonu cejlońskiego są zwijane z suszonej wewnętrznej kory łodyg. Mają grubość mniejszą niż 0,08 mm, pojedynczy spiralny zwój i są pozbawione zewnętrznej warstwy kory. | Kora jest gruba i twarda po wysuszeniu, o ciemnobrązowym kolorze. Laski są grubsze, zwijane do środka i mają podwójny zwój – wewnętrzny spiralny oraz zewnętrzny w przeciwnym kierunku. Po zmieleniu cynamon kasjowy ma wyrazisty, czerwono-brązowy kolor |
Smak | Oferuje łagodny i subtelny smak. Smak cynamonu cejlońskiego można określić jako delikatniejszy i zawierający więcej nut kwiatowych i cytrusowych. | Ma intensywny, korzenny smak i aromat. Jest bardziej gorzki i piekący, z lekkim gryzieniem w posmaku. |
Kumaryna | Cejlon zawiera tylko 0,004%, czyli 250 razy mniej niż cassia. Poziom kumaryny jest tak niski, iż często jest niewykrywalny. | Cassia zawiera około 1% kumaryny w 100g. |
Aspekty zdrowtone | Dzięki niskiej zawartości kumaryny cynamon cejloński jest uważany za bezpieczniejszy do spożycia. Badania kliniczne fazy I przeprowadzone na Sri Lance wykazały, iż spożycie do 3 g cynamonu cejlońskiego dziennie nie wywołuje skutków ubocznych i ma korzystny wpływ na zdrowie. | Spożywanie cynamonu kasjowego w dużych ilościach lub przez dłuższy czas może prowadzić do negatywnych skutków zdrowotnych ze względu na obecność kumaryny. |
Jaki cynamon jest najlepszy?
Wbrew pozorom odpowiedź na to pytanie nie jest taka prosta. Tak naprawdę wybór najlepszego cynamonu zależy od indywidualnych preferencji i zastosowania. Ważne jest także, jakie kryteria przyjmiemy przy ocenie adekwatności cynamonu.
Dla jednych, kierujących się smakiem, korzystniejszym wyborem będzie cynamon kasja. Inni, analizując jego adekwatności zdrowotne, bez wątpienia sięgną po cynamon cejloński.
Nie ulega wątpliwości, iż za zdrowszy i smaczniejszy a zatem lepszy cynamon często uważa się cynamon cejloński (Cinnamomum verum). Jednym z kryteriów przemawiających za tym wyborem jest delikatny, słodki smak i aromat, a przede wszystkim niska zawartość kumaryny, czego nie można powiedzieć o cynamonie kasja.
Kumaryna to związek występujący w cynamonie, który w dużych ilościach może być szkodliwy dla wątroby. Pamiętajmy jednak, iż cynamon to przyprawa stosowana w małych ilościach. choćby jeżeli używamy cynamonu kasja, dostarczona ilość kumaryny zwykle nie jest na tyle duża, aby wpłynęła negatywnie na naszą wątrobę. Niemniej jednak, z tego punktu widzenia cynamon cejloński jest bezpieczniejszy, szczególnie jeżeli przygotowujemy potrawy dla dzieci. To także lepszy wybór dla osób, które lubią dodawać cynamon do wielu dań – w takim przypadku stężenie kumaryny może mieć znaczenie.
Pewnym minusem cynamonu cejlońskiego jest jego wyższa cena. Jednak nie jest ona na tyle wysoka, by zniechęcała do zakupu – zwłaszcza iż oferuje on wyjątkowy smak i wysoką jakość.
Jeśli szukasz cynamonu o mocniejszym, bardziej korzennym smaku, cynamon kasja (Cinnamomum cassia) może być lepszym wyborem. Należy jednak pamiętać, iż zawiera on więcej kumaryny, dlatego powinno się go spożywać z umiarem.
Zaletą cynamonu kasja jest jego niższa cena. Trzeba jednak zwrócić uwagę na to, iż jego jakość bywa różna, gdyż duże ilości tego cynamonu sprowadzane są z Chin – jednego z największych eksporterów tej przyprawy.
Ostatecznie wybór najlepszego cynamonu należy do Ciebie. Zastanów się, do czego będziesz go używać i jaki smak preferujesz.
Uwaga:
Chociaż metaanalizy wskazują na potencjalne różnice w korzyściach zdrowotnych między różnymi rodzajami cynamonu, potrzebne są dalsze badania, aby jednoznacznie określić, który typ jest lepszy. jeżeli masz wątpliwości, zawsze możesz skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem.