Czy śledzie są zdrowe? Sprawdź wartości odżywcze i kaloryczność tych ryb. Wypróbuj proste przepisy na śledzie w śmietanie i tatar rybny

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: samael334/Getty Images


Śledzie szczególnie popularne stają się podczas ostatków i w okresie Wielkiego Postu. To tłuste ryby o dużej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (WNKT), w tym omega-3 i omega-6, które wzmacniają odporność, poprawiają stan skóry, wpierają mózg oraz zmniejszają ryzyko rozwoju miażdżycy i nadciśnienia tętniczego. Spożywanie śledzi dostarcza organizmowi witaminy D, która odpowiedzialna jest za mocne i zdrowe kości. Sprawdź, nasze przepisy na śledzia w śmietanie oraz rybny tatar.

Śledź – charakterystyka śledzia bałtyckiego

Śledź oceaniczny (Clupea harengus), inaczej nazywany atlantyckim lub pospolitym jest rybą morską, powszechnie występującą w oceanie Atlantyckim oraz Arktycznym. W Morzu Bałtyckim natomiast żyje podgatunek śledzia atlantyckiego – śledź bałtycki, zwany często sałaką.

Śledzie żyją w ławicach i odżywiają się planktonem, czyli drobnymi skorupiakami i larwami ryb, unoszącymi się w toni wodnej. W poszukiwaniu pokarmu potrafią pokonywać bardzo duże odległości. Rocznie z Morza Bałtyckiego wyławia się ok. 213 tys. ton śledzia bałtyckiego.

Śledzie stały się popularne jeszcze w czasach średniowiecza. Konserwowane w soli zachowywały swoją świeżość i smak przez wiele tygodni. Z czasem śledzie stały się najchętniej kupowaną rybą w naszym kraju. Statystyczny Polak zjada rocznie ok. 2,7 kg śledzi pod różną postacią.

Idź do oryginalnego materiału