Czy potrafisz rozpoznać dobrej jakości sos sojowy?

dompelenpomyslow.pl 13 godzin temu

Sos sojowy to najważniejszy składnik w kuchni azjatyckiej, która staje się coraz popularniejsza na całym świecie. Dostosowują się do tego sklepy, które w swoim asortymencie posiadają coraz więcej produktów z tej kategorii. Nie wszystkie sprzedawane sosy sojowe są jednak warte zakupu. Czy wiesz, jak wybrać najlepszy?

Skład

Kluczową kwestią, od której powinniśmy rozpocząć naszą weryfikację, jest skład sosu sojowego. Prawdziwy i dobrej jakości produkt będzie miał krótką listę składników. Powinny znaleźć się tam: soja, pszenica, sól i woda. Im dłuższa i bogatsza w zbędne dodatki lista, tym gorszej jakości sos sojowy. Naturalny produkt nie zawiera sztucznych barwników, aromatów, wzmacniaczy smaku ani konserwantów.

Cena

Ze względu na konieczność długiej fermentacji cena dobrej jakości sosu sojowego może być wyższa od jego sztucznych odpowiedników. Te o gorszych składach zwykle produkowane są masowo, dlatego cena końcowego produktu jest niższa.

Smak i zapach

Dla pewności po zakupie warto też zwrócić uwagę na walory smakowe i zapachowe kupionego sosu sojowego. Prawdziwy powinien charakteryzować się złożonym, lekko słodkawym i grzybowym aromatem oraz głębokim, lekko słodkim i umami smakiem. Sos sojowy, który ma ostry, chemiczny zapach i bardzo słony lub gorzki, „płaski” smak najprawdopodobniej nie jest dobrej jakości.

Idź do oryginalnego materiału