Czy pomidora można łączyć z ogórkiem i przechowywać w lodówce? Poznaj najczęstsze fakty i mity na temat pomidorów i przetworów z tych warzyw

stronakuchni.pl 2 lat temu
Zdjęcie: stockasso/123rf.com


Pomidory spożywane są na całym świecie i stanowią składnik wielu potraw oraz przetworów. Mają adekwatności cenne dla zdrowia, ale wokół ich spożywania narosło również wiele mitów. Najpowszechniejszy i najczęściej powtarzany z nich to ten o szkodliwym połączeniu pomidorów z ogórkiem. Czy to prawda i czy pomidory powinny być przechowywane w lodówce, a do ich krojenia trzeba używać specjalnego noża? Sprawdź, jakie są fakty i mity na temat pomidorów.

Jakie adekwatności mają pomidory?

Pomidory trafiły do Europy z Ameryki Południowej w XV w. i od tamtej pory zadomowiły się u nas do tego stopnia, iż uważamy je za nasze typowo polskie warzywo. Wiele osób je pomidory niemal codziennie na surowo lub w postaci przetworów dodając je do kanapek, sałatek czy sosów.

Są one łatwo dostępne przez cały rok, ale latem są najlepsze, ponieważ pochodzą z naszych rodzimych upraw, gdzie dojrzewają w słońcu, a nie w czasie transportu w zamkniętych skrzyniach. Dlatego też są wtedy najsmaczniejsze i najbardziej zasobne w substancje odżywcze i witaminy.

Pomidory są bogate przede wszystkim w witaminę A (w tym prowitaminę witaminy A, czyli beta-karoten), E, C oraz witaminy z grupy B, potas, miedź, polifenole i flawonoidy, błonnik pokarmowy oraz cenny antyoksydant jakim jest likopen, który zwalcza wolne rodniki, chroni przed rozwojem nowotworów, chorób serca i zaburzeń metabolicznych.

Czytaj także: Ułatwi odchudzanie, wzmocni serce, wygładzi skórę. Zimą lepszy od pomidorów. Dlaczego warto pić sok pomidorowy? Wypróbuj jego adekwatności

Pomidor jest niskokaloryczny, 100 g, czyli jeden średni pomidor, dostarcza jedynie 15-22 kcal. Zawiera on również 3,6-4 g węglowodanów, 1 g białka, 0,2 g tłuszczu i ok. 1,2 g błonnika. Podana ilość pomidora zawiera również 13,7 mg witaminy C, co stanowi 15-30 proc. dziennego zapotrzebowania na ten składnik oraz 282 mg potasu, które zaspokajają 6 proc. dziennego zapotrzebowania organizmu osoby dorosłej na ten pierwiastek.

Pomidory w 94 proc. składają się z wody, wpływają więc także na utrzymanie odpowiedniego nawodnienia organizmu szczególnie spożywane w dużych ilościach w czasie letnich, upalnych miesięcy.

Pomidor na talerzu i w profilaktyce raka. Doceń jego adekwatności!

Pomidory to dla wielu osób wręcz podstawa diety – zwłaszcza, iż w tej chwili można jeść je przez cały rok. Warzywo zwane jabłkiem miłości jest szczególnie polecane dla osób z nadciśnieniem tętniczym, a…

Fakty i mity o pomidorach. Sprawdź, co jest prawdą, a co nie

Pomidory to warzywo uwielbiane na całym świecie. Spożywa się je zarówno w postaci surowej jako dodatek do kanapek czy sałatek, jak i w przetworach takich jak przeciery, passaty czy sosy. Znane są jednak mity na temat pomidorów mówiące, iż przetwory są mniej wartościowe niż surowe warzywa lub iż nie można ich łączyć z innymi warzywami.

Sprawdź, jakie są fakty i mity na temat pomidorów!

Idź do oryginalnego materiału