Czy ementaler nadaje się do zapiekanek? Sprawdź, jak go wykorzystać

g.pl 3 tygodni temu
Ser ementaler to jeden z najpopularniejszych serów z dziurami. Swój charakterystyczny wygląd zawdzięcza długiemu procesowi dojrzewania. Jak powstaje? Skąd pochodzi i jak można go wykorzystać w kuchni? Podpowiadamy.
Ser ementaler to jeden z najbardziej cenionych serów na świecie. Tradycja jego wyrobu sięga prawdopodobnie XIII w., jednak na szeroką skalę zaczął być produkowany dopiero w XIX w. Jak smakuje i czym charakteryzuje się ser ementaler? Zapraszamy do zapoznania się z naszym artykułem, gdzie znajdziecie odpowiedzi na powyższe pytania.


REKLAMA


Zobacz wideo Przepis na skrzydełka buffalo z sosem serowym


Ementaler - skąd pochodzi i jak powstaje?
Ser ementaler to tradycyjny wyrób szwajcarski, który pochodzi z doliny rzeki Emme w kantonie berneńskim. To właśnie stąd wywodzi się jego nazwa. Historia tego sera nie została dokładnie poznana, jednak szacuje się, iż jego początki mogą sięgać XIII w. Przez lata był produkowany jako wyrób lokalny, dopiero w XIX w. jego produkcja zaczęła obejmować bardziej rozległe obszary.
Jak powstaje ser ementaler? Proces produkcji tego szwajcarskiego specjału jest długi i skomplikowany. Ser powstaje ze świeżego mleka krowiego, pochodzącego ze ściśle określonych regionów Szwajcarii. Mleko poddawane jest procesowi pasteryzacji, a po dodaniu podpuszczki i kultur bakterii, rozpoczyna się proces fermentacji. W trakcie dojrzewania bakterie mlekowe wytwarzają kwas mlekowy i dwutlenek węgla. To właśnie ten ostatni jest odpowiedzialny za charakterystyczne dziury. Szacuje się, iż minimalny okres leżakowania tego sera wynosi cztery miesiące. zwykle trwa to jednak znacznie dłużej, bo im dłuższy czas dojrzewania, tym smak i aromat sera jest bardziej intensywny.


Ementaler ser - jak smakuje? Sprawdźmy
To najważniejsza kwestia dla wielu osób. Czy wiesz, jak smakuje ementaler? Ser ten jest jednym z najłagodniejszych w smaku serów. Ma słodkawy smak z wyczuwalnymi orzechowymi nutami. Jednak jak wspomnieliśmy wcześniej - intensywność smaku i aromatu sera jest uzależniona od długości procesu leżakowania.
Na finalny smak mają wpływ różne czynniki, wśród których, oprócz czasu leżakowania, można wymienić także m.in. jakość mleka użytego do produkcji. Do produkcji sera ementalera używa się wyłącznie mleka niepasteryzowanego, co ma swoje uzasadnienie. W mleku niepasteryzowanym znajdują się naturalne bakterie mlekowe, które odgrywają bardzo istotną rolę w procesie dojrzewania sera. Mleko do produkcji ementalera pochodzi wyłącznie od krów pasących się na alpejskich łąkach na świeżym powietrzu.


Ser ementalski w kuchni. Do jakich potraw sprawdzi się najlepiej?
Jak wykorzystać ser ementalski w kuchni? Jego zastosowanie jest bardzo szerokie. Przede wszystkim jest świetnym dodatkiem do deski serów. Jego smak idealnie komponuje się m.in. z orzechami włoskimi, zielonym winogronem, miodem i suszonymi morelami. Ser ementaler doskonale nadaje się do tostów na śniadanie, ale można go zjeść także na tradycyjnej kanapce z szynką i sałatą. Co więcej, można go wykorzystać do zapiekanek, lasagne czy domowej pizzy jako alternatywę dla mozzarelli. Starty ser ementaler można dodać do sosów serowych do dań z makaronem.
Jak widać z powyższego, ser ementaler to produkt uniwersalny o bardzo szerokich możliwościach zastosowania w kuchni. Co ważne, można go bez problemu dostać w większości sklepów spożywczych. Jego ojczyzną jest Szwajcaria i to stamtąd pochodzi oryginalny produkt, jednak możemy znaleźć również ser ementaler produkowany w innych krajach. Cena produktu może się od siebie różnić w zależności m.in. od miejsca zakupu, długości dojrzewania czy konkretnej marki.
Zobacz też: Która śmietana ubije się na sztywno 30 czy 36%? Dlaczego domowa bita śmietana nie wychodzi?


Ser ementaler - zamiennik popularnego wyrobu
Czym można zastąpić ser ementaler? Najbardziej zbliżoną konsystencję ma ser gouda. Gouda w smaku jest bardzo łagodny i lekko słodkawy. Można go wykorzystać m.in. do kanapek czy tostów. Inną propozycją jest ser edam. Jego smak również jest łagodny, a ponadto jest to ser, który się łatwo topi, dlatego może być wykorzystany m.in. jako dodatek do sosów lub zup. Ser ementaler można zastąpić także cheddarem, który należy do serów twardych, jednak jego smak jest bardziej wyrazisty i intensywny.


Wybór optymalnego zamiennika dla sera ementalera warto uzależnić od własnych preferencji smakowych i potrzeb. Może się okazać, iż do danej potrawy będzie pasował konkretny ser, jednak w kuchni warto także postawić na eksperymenty.
Lubisz żółty ser? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
Idź do oryginalnego materiału