Cztery wyśmienite pomysły na surówkę do obiadu. Ekspresowe przepisy

g.pl 1 tydzień temu
Jak doskonale wiemy, warzywa i owoce to cenne źródło wielu składników odżywczych, niezbędnych do zdrowego funkcjonowania naszego organizmu. Z tego też powodu powinniśmy starać się, by zalazły się w każdym naszym posiłku. Sprawdź cztery pomysły na pyszne surówki do obiadu, które dostarczą ci witamin i świetnie smakują!
Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia, każdy z nas powinien spożywać minimum 400 gramów warzyw i owoców w ciągu dnia. Możemy je dostarczać w różnych formach, jednak najzdrowsze i najbardziej wartościowe są te, które jemy na surowo. Mamy zatem dla was kilka propozycji na zdrowe i pyszne surówki, które będą idealnym dodatkiem do obiadu.


REKLAMA


Zobacz wideo Nowoczesna mizeria bez śmietany. Tak robią ją millenialsi


Surówka z białej kapusty do obiadu
Jedną z naszych propozycji jest surówka z białej kapusty, którą możesz podać do obiadu. Świetnie sprawdzi się w kompozycji z ziemniakami i kotletem mielonym czy schabowym. Do przygotowania tej surówki będziemy potrzebować:


1 marchew
1/4 główki białej kapusty
1/2 cebuli
1/2 pęczka koperku
1,5 łyżeczki octu winnego
3 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz
1 łyżeczkę cukru


Przygotowanie surówki zaczynamy od poszatkowania kapusty i umieszczenia jej w misce. Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę oraz startą na tarce o grubych oczkach marchew. Wszystkie składniki solimy i mieszamy i odstawiamy na około kwadrans, aby puściły wodę. Następnie płyn odcedzamy. W osobnym naczyniu mieszamy oliwę, pieprz, cukier oraz ocet. Całość przelewamy do miski z surówką, dodajemy koperek i ponownie dokładnie mieszamy. Smacznego!
Surówka z czerwonej kapusty do obiadu
Do obiadu świetnie sprawdzi się także surówka z czerwonej kapusty. Jej wykonanie jest szybkie i dziecinnie proste. Będziemy potrzebować:


1 marchew
1/2 czerwonej papryki
1 kg czerwonej kapusty
1 jabłko
2 łyżki soku z cytryny
1/2 pęczka koperku
2 łyżki majonezu
pieprz
sól


Kapustę drobno szatkujemy i wkładamy do miski. Paprykę, marchew i jabłko ścieramy na tarce, na grubych oczkach i dodajemy do kapusty, a następnie dokładnie mieszamy. Teraz czas na doprawienie naszej surówki. Dodajemy majonez, sok z cytryny, przyprawy oraz posiekany koperek i całość mieszamy. Gotowe!


Surówka z cukinii do obiadu
Ekspresowa surówka z cukinii do obiadu, to nasza kolejna propozycja, którą musicie wypróbować. Będziemy potrzebować zaledwie kilku składników i kilku minut, aby przygotować ten pyszny dodatek.
Do wykonania surówki z cukinii do obiadu potrzebujemy:


2 cukinie
1 łyżkę soku z cytryny
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżkę płynnego miodu
pieprz
sól


Cukinie obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. W osobnym naczyniu mieszamy oliwę, miód, sok z cytryny, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko łączymy i dokładnie mieszamy i gotowe. Smacznego!
Surówka z kapusty pekińskiej do obiadu
Naszą ostatnią propozycją jest surówka z kapusty pekińskiej, która również świetnie pasuje do obiadu. Do jej przygotowania musimy zaopatrzyć się w:


1 kapustę pekińską
1 małą puszkę kukurydzy (ok. 150 g)
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
1 pęczek koperku
1 łyżkę soku z cytryny
1 łyżeczkę cukru
pieprz
sól


Kapustę szatkujemy, koperek siekamy i oba składniki mieszamy ze sobą. Następnie odsączamy kukurydzę i dodajemy do kapusty i koperku. W osobnym naczyniu mieszamy jogurt, majonez, cukier, sok z cytryny oraz przyprawy. Całość przelewamy do miski z kapustą, koperkiem i kukurydzą i dokładnie mieszamy. Gotowe!
Idź do oryginalnego materiału