Cypr Północny chce sprzedawać halloumi do Unii. Cel: rok 2026

cypr24.eu 1 tydzień temu

To może być przełom dla producentów z północy Cypru – wszystko wskazuje na to, iż tamtejsze halloumi trafi na unijny rynek już w 2026 roku. Warunek? Zgoda władz Republiki Cypryjskiej i uruchomienie eksportu zgodnie z unijnym rozporządzeniem o Zielonej Linii.

Nowy kierunek – Zachód zamiast Jordanii?

Informację przekazał Mustafa Ergyuven, wiceszef Tureckiej Izby Handlowej (KTTO), w programie „Sabahın Haberleri” w stacji Kıbrıs Postası TV. Pojawiła się w kontekście decyzji Jordanii, która właśnie wprowadziła ograniczenia w imporcie zagranicznego halloumi. Choć nie dotyczy ona konkretnie Cypru Północnego, uderza bezpośrednio w jego producentów.

Embargo ma obowiązywać przez trzy lata – by chronić lokalnych wytwórców w Jordanii.

Dla Cypru Północnego to sygnał, iż czas szukać nowych rynków. I wszystko wskazuje na to, iż tym rynkiem może być… Unia Europejska.

Co musisz wiedzieć o halloumi?

Skład i produkcja

Halloumi to półtwardy ser pochodzący z Cypru, tradycyjnie wytwarzany z mieszanki mleka owczego i koziego, choć współcześnie często dodaje się również mleko krowie. Charakteryzuje się wysokim punktem topnienia, co sprawia, iż idealnie nadaje się do grillowania i smażenia bez utraty kształtu.
Proces produkcji obejmuje koagulację mleka dzięki podpuszczki, formowanie skrzepu, gotowanie w serwatce oraz solenie. Często dodaje się również miętę, co nadaje serowi charakterystyczny aromat.

Różne nazwy

Halloumi jest znany pod różnymi nazwami w zależności od regionu:

  • Hellim – nazwa używana w języku tureckim, szczególnie w północnej części Cypru.
  • Χαλλούμι (Halloumi) – grecka nazwa sera.
  • Halloumoti – określenie stosowane w kontekście tradycyjnych wypieków z halloumi.

PDO jest – eksportu brak

Choć halloumi uzyskało unijne oznaczenie Chronionej Nazwy Pochodzenia (PDO) już w 2021 roku, producenci z północy wyspy przez cały czas nie mogą sprzedawać sera na południe – mimo iż to właśnie Republika Cypryjska zgłosiła halloumi jako produkt narodowy.

Obecnie realizowane są rozmowy między „władzami” północy, unijnymi instytucjami i władzami Republiki Cypryjskiej w sprawie dopuszczenia eksportu przez tzw. Zieloną Linię. Według branżowych ekspertów, pierwsze paczki północnego halloumi mogą trafić do europejskich sklepów w 2026 roku.

Miliony euro do zgarnięcia

Według szacunków, producenci z Cypru Północnego mogą zarobić na halloumi choćby 52 miliony euro rocznie. Dla porównania – południowy Cypr eksportuje ten ser na ok. 300 milionów euro rocznie, czyli prawie sześć razy więcej.

Dla północnych producentów to nie tylko szansa, ale być może konieczność – szczególnie po utracie rynku jordańskiego.

Warto przypomnieć, iż halloumi to produkt dobrze znany także Polakom – zarówno tym mieszkającym na wyspie, jak i turystom. W wielu polskich sklepach ser z Cypru jest już od lat dostępny, ale – jak dotąd – wyłącznie z południowej części wyspy.

FAQ

Czy halloumi z Cypru Północnego można kupić w UE?
Na razie nie. Eksport przez Zieloną Linię nie został jeszcze uruchomiony, choć realizowane są rozmowy w tej sprawie.

Kiedy północne halloumi może pojawić się w Europie?
Według szacunków – najwcześniej w 2026 roku.

Dlaczego Jordania zakazała importu halloumi?
By chronić lokalnych producentów. Zakaz ma obowiązywać przez trzy lata i dotyczy wszystkich zagranicznych odmian tego sera.

Idź do oryginalnego materiału