Cynamonowe bułeczki pod chrupiącą kruszonką. Miękkie i przepyszne

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Bułeczki cynamonowe z kruszonką- Pyszności


Mięciutkie cynamonowe bułeczki z serkiem i chrupiącą kruszonką to jeden z ulubionych wypieków moich bliskich. Z łatwością przygotujesz je w swojej kuchni.

Drożdżowe, puszyste i słodkie – te proste bułeczki to mój sprawdzony przepis na słodki sukces. Ich aromat wypełnia cały dom i sprawia, iż całej rodzinie natychmiastowo cieknie ślinka. To zdecydowanie wersja drożdżówki na bogato i na szybko, bo ich bazą są gotowe bułki maślane. W ich wnętrzu skrywa się proste nadzienie z serka śmietankowego, a całość pokryta jest pyszną kołderką z chrupiącej, cynamonowej kruszonki. W towarzystwie gorącej kawy lub szklanki mleka smakują po prostu wybornie. Zabieram je ze sobą do pracy na drugie śniadanie, o ile wcześniej nie znikną wszystkie z talerzyka.

Cynamonowe bułeczki z kruszonką

Składniki:

  • 4 bułki maślane
  • 135 g serka śmietankowego
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Kruszonka

  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 łyżki masła
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki mąki uniwersalnej

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Sposób przygotowania:

  1. Bułeczki maślane dzielę na pół i smaruję serkiem śmietankowym. Wykorzystuję tutaj zarówno świeże, jak i czerstwe już pieczywo, dzięki czemu w mojej kuchni nic się nie marnuje.
  2. Każdą z bułeczek dzielę na cztery części i przekładam do naczynia żaroodpornego.

    Bułeczki cynamonowe z kruszonką- Pyszności

  3. W misce łączę jajka z mlekiem i ekstraktem waniliowym. Powstałą mieszanką zalewam kawałki bułek w naczyniu żaroodpornym.

    Bułeczki cynamonowe z kruszonką- Pyszności

  4. Przygotowuję kruszonkę. Do miski wsypuję cukier, cukier brązowy, sól, cynamon, miękkie masło oraz mąkę i dokładnie mieszam składniki przy pomocy rąk.
  5. Powstałą kruszonkę rozprowadzam równomiernie na bułeczkach. Tak przygotowany deser wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez 35-40 minut.

    Cynamonowe bułeczki z kruszonką- Pyszności

  6. Upieczone mini bułeczki świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Kruszonka przyjemnie chrupie, a cynamonowy aromat pięknie wypełnia całe pomieszczenie.
    Smacznego!

    Cynamonowe bułeczki z kruszonką- Pyszności

Idź do oryginalnego materiału