Cukinia to jedno z najzdrowszych warzyw. Jest niskokaloryczna, bogata w składniki odżywcze i lekkostrawna. Można ją np. smażyć lub grillować, a choćby robić z niej słodkie dżemy. Cukinia z grilla świetnie smakuje w marynacie na bazie oliwy z oliwek, soku z cytryny i świeżej mięty.
REKLAMA
Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii
Cukinia z grilla - jak zrobić smakowitą przekąskę? Wybierz najlepsze warzywo
Danie jest najbardziej smakowite wówczas, gdy jest przygotowywane z najlepszych składników. Dla przykładu - do zrobienia słodkich dżemów z cukinii doskonale nadają się duże, lekko twarde okazy.
A jaka jest najlepsza cukinia z grilla? Na grilla świetnie nadają się cukinia młoda, o długości mniej więcej 20 cm i średnicy kilku centymetrów. Ma ona mniej pestek niż starsze okazy i wyróżnia się bardziej zbitą konsystencją, dzięki czemu nie rozpada się tak gwałtownie podczas obróbki termicznej.
Starsza cukinia ma bardziej wodnistą strukturę, a środek łatwo oddziela się od miąższu, dlatego grillowanie jej jest trudniejsze. Młodą cukinię można nabyć w niemal wszystkich sklepach spożywczych, a także na targach i u lokalnych plantatorów.
Cukinia z grilla - jakie przyprawy dodać, aby wydobyć pełnię smaku z przekąski?
Jest wiele sposobów przygotowania tej zdrowej i smacznej przekąski. Warto wypróbować różne warianty, aby przekonać się, który najbardziej trafia w nasze gusta smakowe. Nasza propozycja to marynowana cukinia z grilla. Jakie przyprawy i dodatki będą potrzebne? Poniżej szczegółowa lista składników:
2 średniej wielkości młode cukinie
1 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
10 listków świeżej mięty
1 ząbek czosnku
przyprawy: sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Cukinię myjemy pod bieżącą wodą, a następnie osuszamy i kroimy w talarki (cukinii nie obieramy)
W miseczce mieszamy ze sobą oliwę z oliwek, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekaną miętę. Dla uzyskania słodkiego posmaku możemy dodać miód naturalny. Marynatę doprawiamy solą i pieprzem
Marynatę wlewamy do miski z pokrojoną cukinią. Dokładnie mieszamy, aby równomiernie pokryć całą powierzchnię warzyw. Odstawiamy na kwadrans
Plastry cukinii układamy na rozgrzanym grillu (pozbywamy się wcześniej nadmiaru marynaty) i grillujemy przez 2 minuty na każdą ze stron
Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu
Ile kalorii ma cukinia z grilla? Przekąskę możesz spożywać bez obaw
Jak wspomnieliśmy wyżej, cukinia to warzywo niskokaloryczne. Szacuje się, iż w 100 g warzywa jest zaledwie 16-20 kcal. A ile kalorii ma cukinia z grilla? To zależy od użytych dodatków. jeżeli grillujemy na sucho, bez innych składników, to jej kaloryczność jest na podobnym poziomie, co surowego warzywa. Dodatek oliwy z oliwek lub np. parmezanu zwiększa wartość energetyczną przekąski, ale przez cały czas utrzymuje się ona na niskim poziomie.
Zobacz też: Da więcej soku, łatwiej się wyciśnie. Oto patent na niesforną cytrynę