Cukinia faszerowana to szybkie danie na niedzielę. Jaki farsz pasuje najlepiej?

g.pl 3 dni temu
Cukinia faszerowana to doskonały pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. W lecie warto korzystać z sezonowych produktów, które są wówczas najsmaczniejsze i najzdrowsze. Warzywo można faszerować na wiele sposobów, przygotowując smaczny obiad zarówno w wersji z mięsem, jak i bez. Każdy znajdzie idealną dla siebie opcję.
Cukinię warto, a choćby należy włączyć do swojego codziennego jadłospisu. Jest ona wartościowa dla organizmu z wielu powodów. Warzywo jest lekkostrawne i niskokaloryczne, a do tego zawiera wiele cennych dla zdrowia witamin i minerałów, np. witaminę C, witaminę A i potas. Znajdziemy w niej także błonnik, który reguluje pracę jelit, ułatwia trawienie i odpowiada za uczucie sytości.


REKLAMA


Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii


Przepis na cukinię faszerowaną mięsem mielonym. Przygotuj niezbędne składniki
jeżeli chodzi o faszerowanie warzyw, to wydaje się, iż prym w tej kwestii wiedzie papryka. Do jej nadziewania używamy przede wszystkim ryżu, mięsa mielonego i różnego rodzaju przypraw. W okresie letnim polecamy wypróbować także przepis na cukinię faszerowaną. Przygotowanie dania jest bajecznie proste i szybkie, dlatego jest to idealna wakacyjna receptura, kiedy zwykle nie mamy ochoty na długie przesiadywanie w kuchni. Do przygotowania przysmaku będziesz potrzebować następujących składników:


4 młode cukinie
500 g mięsa mielonego (wieprzowe lub wołowe)
2 średniej wielkości cebule
4 ząbki czosnku
150 g ryżu (waga przed ugotowaniem)
1 puszka krojonych pomidorów
100 g startego sera żółtego
2 łyżki oleju rzepakowego
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, słodka i ostra papryka, czosnek granulowany


Cukinia faszerowana - przepis. Postępuj zgodnie z instrukcją, a danie wyjdzie obłędnie pyszne
jeżeli nie masz pomysłu na obiad, to z pomocą przychodzi cukinia faszerowana. Przepis jest bajecznie prosty i zamyka się w zaledwie kilku krokach:


Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu
Cukinię dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym
Warzywa przecinamy wzdłuż na dwie połówki i wydrążamy środek
Łódeczki z cukinii doprawiamy solą i pieprzem
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę
Podsmażamy na rozgrzanym oleju, po chwili dodając także mięso
Smażymy do momentu, aż mięso stanie się rumiane, a następnie dodajemy pomidory z puszki i całość dokładnie mieszamy
Pod koniec smażenia doprawiamy solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami
Zdejmujemy z ognia, a po przestygnięciu dodajemy ugotowany wcześniej ryż i całość dokładnie mieszamy
Farszem nadziewamy łódeczki z cukinii, a następnie układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra-dół) przez ok. 25 minut, następnie wyjmujemy z piekarnika, posypujemy startym serem i pieczemy kolejne 10-15 minut


Jaki farsz do cukinii dla osób, które nie jedzą mięsa?
Istnieje także alternatywna wersja przepisu, idealna dla osób, które nie jedzą mięsa. Jaki farsz do cukinii przygotować w wersji wegetariańskiej? Możesz go zrobić z następujących składników:


100 g ryżu
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 marchewka
250 g pieczarek
1 papryka
1 marchewka
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżka oleju roślinnego
przyprawy: sól, pieprz, suszona bazylia, suszone oregano, suszony tymianek
starty ser żółty (opcjonalnie)


Sposób przygotowania:


Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją z opakowania
Cebulę, czosnek, marchewkę i pieczarki obieramy
Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, a następnie podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju
Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę i pieczarki oraz marchewkę startą na grubych oczkach
Całość podsmażamy do momentu, aż warzywa zmiękną, a z pieczarek odparuje woda
Dodajemy ugotowany ryż, koncentrat pomidorowy i przyprawy
Całość dokładnie mieszamy i podsmażamy jeszcze przez chwilę
Przygotowanym w ten sposób farszem nadziewamy łódeczki z cukinii
Pieczemy zgodnie z powyższymi wskazówkami


Zobacz też: Przetwory na zimę. Marmolada z cukinii to prawdziwa petarda, ale gruszki w occie depczą jej po piętach! [PRZEPISY]
Idź do oryginalnego materiału